Podgorica – „Artist talk“, razgovor sa Marijom Džoganović

 

Perjanicki dom na Krusevcu - 2

 
 

U četvrtak, 16. januara sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu u okviru projekta „Artist talk“ biće organizovan razgovor sa umjetnicom Marijom Džoganović povodom njene samostalne izložbe “Virtuelna kutija”.

Marija Džoganović rođena 1980. godine u Nikšiću. Diplomirala je 2004. na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, studijski program slikarstvo u klasi profesora Dragana Karadžića. Upisala je postdiplomske studije na istom fakultetu. Studijski boravila u Francuskoj, Pont Aven School of Contemporary Art kao stipendista, u dva navrata, 2005. i 2006. godine. Učestvovala je kao stipendista na radionici “Serijski autoportreti” Anderson Ranch Arts Center, Aspen, Kolorado 2007. godine. Radi na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici od 2007.godine, na predmetima iz oblasti dizajna, istorije umjetnosti i vizuelne kulture. Samostalno je izlagala više puta u Crnoj Gori kao i na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u inostranstvu, kao što je izložba „Krhke promjene“ sa Yann Lestrat, John Melvin, Šejla Kamerić, Nebojša Šerić-Shoba i Fréderique Loutz.

Umjetnica će govoriti o svojoj prostornoj instalaciji ”Virtelna kutija”  kroz koju istražuje dualizme materijalno-nematerijalno; duša-tijelo; zemaljsko-nebesko; prolazno-vječno; pojedinačno-apsolutno; mjerljivo-neizmjerno; saznatljivo-nesaznatljivo…

Serijom razgovora sa umjetnicima Centar savremene umjetnosti Crne Gore podstiče aktivan kreativni dijalog između umjetnika i publike, sa ciljem popularizacije savremene umjetnosti.

Razgovor sa umjetnicom će voditi istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.