Podgorica – Autorsko veče Miraša Martinovića

 

Narodna biblioteka Radosav Ljumovic Podgorica 3

 
 
 

U okviru Decembarskih dana kulture, u srijedu 11. decembra, u 19 časova, u Gradskoj biblioteci “Radosav Ljumović” u Podgorici, biće organizovano autorske veče poznatog crnogorskog pisca Miraša Martinovića. O Martinovićevom književnom stvaralaštvu, pored autora, govoriće Božena Jelušić, odlomke će čitati i biti medijator večeri Vesna Šoškić.

 

Knjige Mirasa Martinovica

 

MIRAŠ MARTINOVIĆ je poznati crnogorski pisac. Ono što ga čini prepoznatljivim na širim regionalnim prostorima, to su antičke teme i zaboravljeni pejzaži Crne Gore, kojima su posvećeni njegovim romani: Putevi Prevalise (objavljen u Italiji s naslovom Pitere di Montenegro, u prevodu Silvia Ferarria, a nekolikiko priča iz te knjige prvedeno je na hebresjki jezik i objavljeno u poznatim književnim časopisima u M MartinovicIzraelu u prevodu Dine Katon), Otvaranje Agruviuma, i roman Teuta, koji je doživio više izdanja, a po kome je napravljena i istoimena internacionalna pozorišna predstava, sa glumcima iz Crne Gore, Albanije, Grčke, Italije i Hravtske, u režiji Slobodana Milatovića.

Izdvačka kuća KOHA, iz Prištine, objavila je 2010.godine roman na albanskom jeziku.

Snovi u Doklei je knjiga, koja takođe pripada njegovom antičkom ciklusu, u kome autor na nov, osoben i literarno jedinstven način, kroz život rimskog grada Doklee čiji se ostaci nalaze u blizini današnje Podgorice, priča antičku priču, na ovim prostorima, ali i priču u današnjoj Crnoj Gori i svoje tri velike ljubavi… Dioklitijsko zavještanje peta je knjiga ovog ciklusa, objavljena u izdanju Centralne narodne biblioteke “Đurđe Crnojević” sa Cetinja.

Prije ovih Martinović je objavio romane: Jeretik, Poslednji Eshilov dan i Vavilonski mudraci.

U literaturu ulazi knjigom poezije Mit o Trešnji (1974.), za koju je dobio književnu nagradu „Lazar Vučković“ (1974.), drugo dopunjeno izdanje ove knjige objavljeno je u Beogradu 2009.godine. Nevidljivi ljetopis (2010) prva je od četiri knjige koje će ići pod jedinstvenim naslovom NEOTKRIVENA ZEMLJA, a to su Govor kraljeva (objavljena 2011), Govor zemlje (2013.) i Govor vjekova, knjiga u pripremi.

Antički gradovi/Snovi i sudbine (2012. objavljena u Zagrebu, u izdanju nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Skaner studija i Matice crnogorske), kroz antičke gradove na prostoru Crne Gore, na neobičan i jedinstven način sublimira civilizacije i njihove tokove, pretačući ih u jedinstveno civilizacijsko pismo, koje je Martinović čita sa licu svoje zemlje.
Ovom knjigom Martinović postaje evropski pisac, ocjene su književne kritike.

Roman Poslednji Eshilov dan objaviće poznata izdavačka kuća ONUFRI iz Tirane.
Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske.
Dobitnik je Okotobarske nagrade Herceg Novog, grada u kome ovaj pisac živi.