Podgorica – Božićni koncert

 

Muzicki centar Crne GoreCNP - znak 150

 
 

U susret najradosnijem prazniku Božiću, u ponedjeljak, 5. januara sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće organizovan drugi Božićni koncert na kojem će nastupiti Mješoviti hor KUD Stanko Dragojević iz Podgorice.

Pod dirigentskom upravom Ilije Dapčevića i Zoje Đurović hor će interpretirati duhovne kompozicije autora: Stevana Stojanovića Mokranjaca – Tebe boga hvalim, Heruvimsku  pjesmu, Akatist Bogorodici i Tebe poem, Konstantina  ŠvedovaOče naš, Jakoba Arkadelta – Ave Maria, Georgija Dimitrova – Blagoslovi duše moja gospoda, Sergeja Rahmanjinova – Pridjite poklonimsja, Bogorodice djevo radujsja, Petra Iljiča Čajkovskog – Svjati Bože.

Koncert se organizuje u saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Crnogorskog narodnog pozorišta.

 

KUD Stanko Dragojević, koje pod sadašnjim imenom postoji od 1945. godine, nastalo je spajanjem nekoliko kulturnih društava: Kulturno društvo čitaonice, Muslimansko kulturno-prosvjetno društvo Gajret, Prvo podgoričko pjevačko društvo Branko i Radničko kulturno-umjetničko društvo Abrašević, i simbolizuje organizovano kulturno djelovanje žitelja Podgorice dugo preko 140 godina.

U svojoj novijoj istoriji, Horski ansambl ovog društva ostvario je preko dvije hiljade nastupa na značajnim horskim manifestacijama, festivalima i konkursima, konstantno potvrđujući visok umjetnički kvalitet. Nakon kraće obustave  djelovanja, tokom devedesetih godina prošlog vijeka, horski ansambl je ponovo zauzeo visoko mjesto u kulturnom životu Crne Gore i regiona, o čemu svjedoče brojna priznanja među kojima se ističu Treća nagrada na Mokranjčevim danima 2010. godine, nagrade na Niškim horskim svečanostima 2012. i 2014. godine, kao i Treća nagrada na takmičenju „Dani duhovne glazbe”–CRO PATRIA Split 2013. godine.

 

Hor S. Dragojevic

 

Ilija Dapcevic

Ilija Dapčević je završio Muzičku akademiju u Sarajevu. Do 1994. godine radio je kao profesor stručno-teorijske grupe predmeta u školi za muziku i balet Vasa Pavić u Podgorici, kada postaje direktor ove institucije. Dugogodišnji je dirigent hora KUD Stanko Dragojević sa kojim je osvojio značajne nagrade i priznanja. Dobitnik je nagrade “19. decembar” grada Podgorice. Osnivač je i član klape Assa Voce.

 
 

Zoja DjurovicZoja Đurović je diplomirala na pedagoško-teoretskom odsjeku Muzičke akademije u Podgorici, kao i na dirigentskom odsjeku, kod prof. Darinke Matić-Marović, u čijoj je klasi i magistrirala dirigovanje, aprila 2011. godine. Kao najbolji student druge godine nagrađena je nagradom Devetnaesti  decembar.
Umjetnički je direktor Festivala dječije pjesme Naša radost, koji se održava u Podgorici. Dugo godina bila je član ženskog vokalnog kvarteta Veselice, a trenutno je vođa ženskog vokalnog sastava Alata. Od septembra 1992. radi u Muzičkoj školi Vasa Pavić kao profesor solfeđa i vodi hor Srednje škole, sa kojim je  postigla zapažene rezultate u zemlji i inostranstvu.