Podgorica – Crnogorska dijaspora kroz vizuru Nenada Stevovića

 

krstas logo

 
 
 

U četvrtak, 3. oktobra  u 20:00h knjižara Karver iz Podgorice, u saradnji sa Udruženjem Crnogoraca Srbije ”Krstaš“ i  KIC Budo Tomović organizuje promociju knjiga:

– Crnogorsko iseljeništvo kroz diplomatske arhivske izvore, autor  Nenad Stevović

– Crnogorci u Vojvodini – kolonizacija 1945-1948, autori Nenad Stevović i Slobodan B.

   Medojević

  Rata – crnogorska kolonija u Vojvodini, autor Nenad Stevović

Na promociji će govoriti književnici i publicisti Borislav Cimeša, Ivan Jovović, Đuro Radosavović i autor knjiga Nenad Stevović.

U programu će učestvovati i recitatori Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva Princeza Ksenija iz Lovćenca

Studiju „Crnogorsko iseljeništvo kroz diplomatske arhivske izvore“ čine četiri integralna dijela – poglavlja. Povezuje ih tematika usko vezana za crnogorsko iseljeništvo; diplomatsko-arhivsko porijeklo dokumentacije i istorijski kontekst. Dokumenti koji se prvi put prezentuju javnosti su nepobitno svjedočanstvo, egzemplarna ilustracija i svojevrsna apoteoza jednom istorijskom trenutku crnogorskog iseljeništva…! Studija nepobitno dokazuje, kroz argumentaciju autentične arhivske građe, da su svi kapaciteti Kraljevine SHS i kasnije Kraljevine Jugoslavije, bili usmjereni u cilju asimilacije crnogorskog iseljeništva i negacije nacionalne posebnosti Crnogoraca. Knjiga je štampana dvojezično, na crnogorskom i engleskom jeziku a izdavači su Crnogorski kulturni forum sa Cetinja i Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“.

Knjiga „Crnogorci u Vojvodini – kolonizacija 1945-1948“, izdavač Matica crnogorska,  trotomna je publikacija na preko 2100 stranica, kapitalno djelo od izuzetne važnosti za očuvanje i osvježavanje crnogorske nacionalne memorije. Baza je budućih istraživanja u cilju razjašnjavanja mnogih fenomena koje je proizveo život crnogorske zajednice u multinacionalnoj Vojvodini, procese prilagođavanja, prožimanja, asimilacije, kao i baza za istaživanje ostataka tradicionalne kulture crnogorske zajednice i njene odnose sa kulturama drugih zajednica u Vojvodini. Studija je zbog svog sadržaja dostupna i razumljiva svima. Mnogi će u njoj pronaći svoj „korijen“ i svjedočanstvo pripadnosti crnogorskom narodu i njenoj dijaspori, a po svojoj sadržini i revolucionarna jer je konačno utvrdila egzaktan broj crnogorskih kolonista, njihovu strukturu i i disperziju naseljavanja u Vojvodini.

Knjiga ”Rata – crnogorska kolonija u Vojvodini”, ima karakter istorijske hronike i vrijednog dokumentarnog priloga o crnogorskim kolonistima poslije Prvog svjetskog rata u naselju Rata, kod Bajmoka na krajnjem sjeveru Vojviodine. Rad se izdvaja svojim metodološkim pristupom – razmatra razvoj kolonije kroz duži vremenski period, skoro kroz cio XX vijek, i to u političkom, ekonomskom i društvenom kontekstu. To je autoru omogućilo da dublje izrazi i percepciju specifične vojvođanske stvarnosti – geografske, ekonomske, etničke i kulturološke od strane crnogorskih kolonista, i da komparira refleksije istorijski novog i tradicionalnog sa kojima su kolonisti objektivno suočeni.

Nenad Stevović je publicista, politikolog, istraživač i organizator crnogorske dijaspore. Osnivač je i prvi predsjednik Udruženja Crnogoraca Srbije Krstaš. Osnivač i predsjednik Crnogorske partije iz Novog Sada. Inicijator je i koordinator osnivanja Crnogorskih kulturno prosvjetnih društava Princeza Ksenija iz Lovćenca i  Montenegrina iz Subotice i Crnogorskog kulturnog centra Beograda. Član Matice crnogorske, Vojvođanske politikološke asocijacije i nezavisnog društva novinara Vojvodine.