Podgorica – Drugi međunarodni festival lutkarstva

 

FB PP

 
 
 

Drugi međunarodni festival lutkarstva će se održati u periodu 5-8. septembra 2013. godine. Pored Podgorice, kao centralnog mjesta održavanja, jedna predstava će se odigrati i u Nikšiću, a dogovorili smo i gostovanje u Herceg Novom. I ove godine, ulaz na sve predstave je BESPLATAN.

Na Festivalu će se predstaviti četiri predstave, iz četiri zemlje i to:

– “Crvenkapa”, Lutkarsko pozorište “Šćućkin“ iz Nikšića, CRNA GORA,

– “Labudovo jezero”, Dečje pozorište iz Kragujevca, SRBIJA,

– “Snjeguljica”, Mini teatar iz Ljubljane, SLOVENIJA i

-“Makedonska prikazna”, Teatar za deca i mladinci iz Skoplja, MAKEDONIJA.

Festival je takmičarskog karaktera, a ocjenjivaće ga međunarodni žiri u sastavu: Marta Aroksalaši – glumica i direktorica Dečjeg pozorišta Subotica, Srbija, Hristina Nedeva – scenografkinja, Sofija, Bugarska i Jelena Nenezić Rakočević – glumica, Crna Gora.

 

O nagradi Dječjeg žirija odlučivaće podgorički osnovci, polaznici Školice glume DC KLUB: Andrej  Dlabač, Andrija Vojinović, Anja Bukvić, Bodin Šaranović, Darja Miljanić, Dina Nikolić, Iva Burić, Kristina Vujičić, Ksenija Brinić, Lea Bulatović, Maja Plazinić, Marija Jovićević, Matija Đaletić, Mia Bulatović, Novak Nikolić, Petar Radusinović, Tara Popović i Viktor Dlabač.

 

Nagrade za koje će se boriti učesnici Festivala su:

  • Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini

  • Nagrada za najbolju režiju

  • Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka

  • Nagrada za najbolju scenografiju

  • Nagrada za najbolju originalnu muziku

  • Tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo

  • Nagrada DJEČIJEG ŽIRIJA za najbolju predstavu

     

 

Kao i prošle godine, sve predstave odigravaju se u KIC-u Budo Tomović u Podgorici u 18 i u 20 sati. Izuzetak je predstava koja će otvoriti festival, koja će igrati samo od 20 sati, a radi se o crnogorskoj predstavi “Crvenkapa”.

Drugi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora, održava se pod pokroviteljstvom Fondacije Petrović Njegoš, a pomogli su ga brojni prijatelji festivala, među kojima su Ministarstvo prosvjete i sporta, Crnogorski telekom, Voli, Čelebić, Porto Montenegro, Grand kafe, Agencija za elektronske medije, Komisija za hartije od vrijednosti, Željeznički prevoz, Pobjeda i ostali prijatelji i volonteri, na čemu smo beskrajno zahvalni!

 

Veoma uspješno organizovan i jako dobro posjećen Prvi međunarodni festival lutkarstva, ukazuje na neophodnost održavanja ovakvih Festivala. Uvjereni smo da će se i narednih godina naći pokrovitelji koji će omogućiti kontinuirano održavanje.

KLIKNITE NA POČETNU STRANICU KAKO BI POGLEDALI
IZVJEŠTAJ SA PROŠLOGODIŠNJEG FESTIVALA

Izvjestaj sa prvog Festivala