Podgorica, galerija „Centar“ – Izložba instalacija Anastasije Kostić

 

 

U četvrtak, 27. aprila 2017 godine, sa početkom u 20 časova, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba instalacija Anastasije Kostić pod nazivom „Oneness“.

Anastasija Kostić je rođena 1991. godine u Podgorici. Trenutno završava magistarske studije na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje, u klasi profesora Ratka Odalovića. Završila je BA Grafički dizajn i specijalizaciju na modulu Ilustracija. Studijski je boravila u Ecole Nationale Supérieure d’Art de Nancy u Francuskoj (na odsjecima Art i Komunikacije). Učesnik je velikog broja konferencija i radionica sa temama o umjetnosti, dizajnu, održivom razvoju i ekologiji. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a ovo joj je prva samostalna izložba. Dobitnica je Nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje „Jelena Karadžić-Anita Bućin“ za najbolji crtež – studiju, Nagrade za sliku na izložbi „Susreti“, Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore i nagrade za najbolji art časopis – FLUID dizajn forum #01/2013.

U katalogu izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević, koja će i otvoriti izložbu, između ostalog, je zapisala: „Umjetnica koristi analitičke mogućnosti savremenih medijskih tehnologija, upotrebljavajući vrlo efektno digitalnu štampu, vodeći računa o njenim performansama. Crteži su sui generis polazište instalacija iz ciklusa Oneness, koji su potom prevedeni kompleksnim postupcima u digitalni svijet. Zbog promišljenosti ovih postupaka, instalacije Anastasije Kostić sugerišu još jednom kretanje, dinamiku, jedinstvo, oneness. To su prizori čovjeka ugnježdenog u koordinatni sistem, ljudi oko vatre, ili onih na kojima postoji cvijet, voda, ostrva koji kao u Ekovoj knjizi Ostrvo dana pređašnjeg, bez obzira na svijest o vlastitoj prolaznosti, isijavaju i neku radost življenja. Aluzivnim potencijalom figura i prizora, postavlja pitanja i traži odgovore o odnosu sopstva, drugim, drugom, prirodi, nauci, civilizaciji, jednosti…“.

Izložba se može pogledati u galeriji „Centar“ u narednih mjesec dana.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE
NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + one =