Podgorica, galerija “Centar” – Izložba slika Krsta Andrijaševića

 

Galerija Centar

 
 

U utorak, 21.januara sa početkom u 19 časova u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba slika Krsta Andrijaševića.

Krsto Andrijašević je rođen 1948. godine u Balosavama kod Vilusa.

Osnovnu školu završio je na Vilusima, a gimnaziju u Nikšiću.

Završio je Pe¬dagošku akademiju u Nikšiću, likovni odsjek a zatim Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi vajara Jovana Kratohvila. Samostalno je izlagao u Titogradu (Podgorici), Nikšiću, Danilovgradu, Tivtu, Bariju, Parizu kao i na većem broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Nagrade za skulpturu „Risto Stijović“ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a (1989, 1998. i 2010); Nagrade za crtež „Milo Milunović“ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a (1994) i Nagrade za skulpturu „Drago Đurović“, Umjetnička kolonija Danilovgrad (2010). Živi i radi u Nikšiću.

U katalogu koji prati izložbu profesorka filozofije Slavka Vuksanović je, između ostalog, zapisala: „Mogućnost oblikovanja muških i ženskih portreta kao i parova Krsto nalazi u onom neuhvatljivom „materijalu“ ljudske duše gdje se sve opire mjerljivosti, određenosti, pravilima, formi… a ipak, sve to njegove portrete i skulpture čini tako nepodnošljivo lijepim u njihovoj istini, ili pak, istinitim u njihovoj ljepoti, iskrenosti i neposrednosti…“.

Izložbu, na kojoj će biti predstavljene slike nastale 2012. i 2013. godine, otvoriće istoričarka umjetnosti Milica Radulović.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O AUTORU I NJEGOVOM STVARALAŠTVU
KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

Izlouba Krsta Andrijasevica - Katalog naslovna