Podgorica, Herceg Novi – Koncerti Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar-Cnp-Austrijska ambasada

Zahvaljujući uspješnoj petogodišnjoj saradnji Muzičkog centra Crne Gore i Ambasade Austrije u Podgorici popularni koncert Pozdrav iz Austrije  biće priređen i ove godine  u Podgorici i Herceg Novom.

Crnogorsko narodno pozoristeNa prvom koncertu Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti u četvrtak, 26. februara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova, a  narednog dana, u Herceg Novom, u Dvorani Park takođe u 20 časova, u okviru manifestacije “Dani mimoze”.

Kao i tokom prethodnih godina i na koncertu Pozdrav iz Austrije V, Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti pod dirigentskom upravom čuvenog maestra iz Beča Uve Tajmera – dirigenta bečke Folks opere Dvorana Park u Herceg Novomi Opera bal orkestra. Na programu će biti  bečki valceri, marševi, polke, uvertire i arije kompozitora: Johana Štrausa Mlađeg, Šarla Gunoa, Karla Mihaela Cirera, Roberta Štolca, Jozefa Štrusa i dr.

Koncert će biti upotpunjen interpretacijama istaknutih umjetnika, sopranistkinje  Brigite Šimon i koncertmajstora  Nandora  Sederkenjija, koji su i tokom prethodnih godina nastupali kao solisti.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

Uve Tajmer je stekao osnove svog muzičkog znanja kao član „Hora bečkih dječaka“, čiji je kasnije bio i jedan od dirigenata. Završio je dirigovanje na Bečkoj muzičkoj akademiji u klasi čuvenog profesora Hansa Svarovskog i studirao komponovanje kod Alfreda Ula. U okviru Salcburškog Festivala, Uve Tajmer je radio Uve Tajmer 2kao asistent Karla Bema, Lorina Mazela i Džejmsa Levina. Od 1975. godine je angažovan u „Bečkoj narodnoj operi“ kao šef operskog studija i dirigent, a sarađivao je sa operskim kućama širom Evrope kao I sa Štutgartskom filharmonijom, Slovačkom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Operskim orkestrom iz Osake, Filharmonijom sjeverne Njemačke i Peterburškom filharmonijom. Do 1996. godine vodio je festival Operetsko ljeto u Donjoj Austriji, a dugo godina bio je dirigent Orkestra Johan Štraus. Godine 2013. proglašen je za dirigenta Festivala na jezeru Merbiš, jednim od najvećih operetskih festivala na svijetu. Radio je kao aranžer i kompozitor za : Bečki Ring Ansambl, Bečke virtuoze, Kvartet Küchl, Bečki gudački trio i Bečke Bidermajer soliste. Uve Tajmer je dirigent Bečkog operskog balskog orkestra i Bečkog klasičnog simfonijskog orkestra od 1983. Godine, sa kojima je održao mnogobrojne koncerte širom Evrope, i bio na turnejama u Americi, Aziji i Sjevernoj Americi. Njegovo svestrano muzičko iskustvo preporučilo ga je 1996. godine za gostujućeg profesora na Univerzitetu za muziku i reproduktivne umjetnosti u Beču.

Uve Tajmer uspješno sarađuje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom od 2011. godine.

Sopranistkinja Brigita Šimon rođena je 1987. godine u Budimpešti. Nakon završene srednje škole upisuje pjevanje na Bečkom univerzitetu, kod profesorke Margit Klaushofer. Dobitnica je brojnih nagrada na takmičenjima u Mađarskoj i inostranstvu. Godine 2009. bila je finalistkinja na takmičenju „Operalia Plasida Dominga”. Debitovala je na muzičkom festivalu u Štajru (Gornja Austrija), a nakon dvije godine postaje član „Programa za mlade umjetnike” maestra Plasida Dominga u Valensiji u Španiji, i biva angažovana u Operi Valensije u „Sopranator 3000”.

Nastupala je sa Plasidom Domingom, Žan-Lujem Grindom, Ruđerom Rajmondijem, Endrjuom Batistonijem, Hosé Manuelom Zapatom, Zubinom Mehtom… U toku 2013. godine je u dvorcu Šenbrun u Beču igrala Suzanu u Mocartovoj „Figarovoj ženidbi” i Adel u “Šišmišu” Johana Štrausa mlađeg.