Podgorica – Izložba crteža Danijele Marković

 

Perjanicki dom na Krusevcu - 2

 

U utorak, 9. decembra sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu biće otvorena izložba crteža Danijele Marković pod nazivom „Memorija duše“.

Danijela Marković je rođena 1982. godine na Cetinju. Završila je SLŠ „Petar Lubarda“ u istom gradu 2001. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Branislava Sekulića 2008. godine. Magistrirala je 2011. godine. Izlagala je na više kolektivnih i samostalnih izložbi. Dobitnica je više nagrada.

Živi i stvara na Cetinju.

U uvodnom tekstu u katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović, između ostalog, je zapisala:

„Memorija duše“ – naziv ciklusa radova mlade umjetnice Danijele Marković eksplicitno ukazuje da je autorka svjesno zaronila u vlastitu nutrinu, u slojevita i amalgamirana, zapretana „sopstvena“ začeća, koja potom, oplođena iskustvenim kroz procesualnost umjetničkog čina, tvori artefakta. Kaleidoskopske i mikroskopske forme, najrazličitijih bioloških struktura rađaju svjetove, praslike prvotnih, jednoćelijskih organizama, koji se multiplikativnim ponavljanjima nadograđuju u složenije oblike.Taj zaronjeni pogled u prirodu i prirodno koje nas okružuje, tačnije, u prirodu ljudske jedinke, u prirodu i prirodno koje nas ispunjava, dakle, u sadržaj koji nije puki eksponent forme, Danijela razlaže, gotovo, anatomski, do najjednostavnijih organizama, ameboidnog oblika, pružajući im šansu da žive u njenim crtežima, kao sjećanja na početak, kao proces, nikako konačnost …”

Izložbu će otvoriti viša kustoskinja Anita Ćulafić.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O LIKOVNOM STVARALAŠTVU
DANIJELE MARKOVIĆ
KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

Danijela Markovic - Katalog - naslovna