Podgorica – Izložba crteža, kolaža i fotografija Milke Delibašić

 

Perjanicki dom na Krusevcu - 2

 
 

U četvrtak, 13. novembra sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu biće otvorena samostalna izložba Milke Delibašić pod nazivom „Cijelo tijelo u jezik pretvori“. Na izložbi će biti predstavljeni crteži, kolaži i fotografije.

Milka Delibašić je rođena 1989. godine u Nikšiću. Završila je Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju, Studijski program Grafika.

Studijski je boravila 2011. godine na fakultetu Pont-Aven School of Contemporary Art, Pont-Aven, Francuska. Dobitnica je stipendije Eastern Europe grant za pohađanje kursa „Drawing-idea,context, picture“ na Salcburškoj akademiji lijepih umjetnosti 2014. godine. Imala je dvije samostalne izložbe, u Parizu i Podgorici. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi, radionica, kolonija i rezidencija u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalih nagrade za crtež-studiju „Jovana Karadzić -Anita Bućin“ (2008) i Nagrade za slobodan crtež FLU Cetinje (2009). Bila je dobitnica „Atlas“ stipendije.

U uvodnom tekstu u katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, između ostalog, je zapisala: „Na monumentalnim crtežima (koji podsjećaju na uveličane Klajnove otiske ženskih tijela) umjetnica silovitim crtačkim gestom utiskuje zadivljujuću snagu i energiju ogoljenih ljudskih figura. Crteži, postavljeni u frizovima, čine cjelinu i u umjetničkom i u biološkom smislu, jer, naprosto, proističu jedan iz drugog. Kroz „repeticiju različitog”, svaka nova varijacija se u ličnom mikroprostoru, na novoj podlozi osamostaljuje, samooplođava i postaje „novi čovjek”…U kolažima umjetnica koristi isječke savršenih ženskih tijela iz modnih časopisa koji agresivno propisuju kao vrhunski estetski ideal „barbi” izgled. Fragmentiranjem tijela i njihovim rekombinovanjem autorka stvara hibridne, mutirajuće forme koje levitiraju u aseptičkom prostoru. Nova, hibridna tijela nemaju određene granice između svog bića i ostalih, nemaju prošlost, sadašnjost i budućnost…”

Tokom trajanja izložbe biće organizovano javno vođenje i dječija kreativna radionica.

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Izložba se može pogledati narednih 15 dana.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O STVARALAŠTVU MILKE DELIBAŠIĆ
KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

Katalog za izlozbu Milke Delibasic - naslovna