Podgorica – Izložba fotografija „Digitalni mutanti“ Vladimira Perića i Milice Stojanov

 

Galerija Centar

 
 

U srijedu, 23. septembra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba fotografija pod nazivom „Digitalni mutanti“ umjetničkog tandema iz Beograda Vladimira Perića i Milice Stojanov.

Vladimir Perić je multimedijalni umjetnik, prisutan na sceni savremenog stvaralaštva gotovo tri decenije. Izlagao je pod pseudonimom Talent od 1986. do 1996. i kao osnivač i član umjetničke grupe Talent Factory od 1996. do 2006. nakon čega je počeo projekat Muzej djetinjstva koji bi formalno trebalo da se završi 2016. godine. Izlagao je na više od šezdeset samostalnih izložbi i na više od dvije stotine grupnih izložbi u domaćem i međunarodnom kontekstu. Primio je i neka od najznačajnijih priznanja za djelovanje u vizulenoj umjetnosti, poput Politikine nagrade iz fonda Vladislav Ribnikar (2006) za izložbu Made in Yugoslavia u beogradskoj galeriji „Haos” ili učešća na 55. bijenalu u Veneciji (2013) u okviru izložbe Nema ničega između nas u nacionalnom paviljonu Srbije. Istoričarka umjetnosti Milica Stojanov se bavi istraživanjem i pisanjem u Izlozba Vladimira Perica i Milice Stojanovoblasti kolekcionarstva, muzejskih praksi i savremenog umjetničkog stvaralaštva. Sa Perićem je zajednički rad počela kroz projekat Muzeja djetinjstva a od 2013. nastupaju kao tandem stvarajući i izlažući zajedničke vizuelne i pisane cjeline u različitim umjetničkim medijima.

U uvodnom tekstu kataloga istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je, između ostalog, zapisala: „Uporišta za poetiku Vladimira Perića i Milice Stojanov kao da se čitaju u stavu Džeromija Rifkina „Ko kontroliše gene, taj kontroliše 21.vijek.” Radovi se uslovno mogu podijeliti na dvije grupe, jednu čiji ikonografski sloj čine životinje i to: gušter, kornjača, jelenak, zmija, morska zvijezda i drugu, s motivom genetički modifikovanog kukuruza. Razlike, mutacije i modifikacije otvaraju značenja koja su polivalentna, ali i klizajuća, nepostojana, ezoterična. Jak psihološki naboj sljedeća su uvezujuća ovojnica Digitalnih mutanata. Ekspresivnost prizora najeksplicitnija je na fotografijama životinja, dok su neke fotografije kukuruza lišene ovog naboja i prije su tanane, lirske, treperave, što je postignuto majstorskom upotrebom svijetla, odnosno skenera. Mijenja se svjetlost, obojenost, tekstura, oblik, ali sadržaj je memorisanje, iluzija, odnosi, uzročnost, relacije, identitet, mutacije.“ Izložbu u galeriji „Centar“ će otvoriti Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti.

Postavka se može pogledati do 22. oktobra.