Podgorica – Izložba fotografija Nebojše Dedića

 

Centar savremene umjetnosti2

 
 

U četvrtak, 7.marta sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu na Kruševcu biće otvorena prva samostalna izložba Nebojše Dedića pod nazivom „Koračnica“.

 

Nebojša Dedić je rođen 1982. godine u Podgorici. Završio je Elektrotehnički fakultet u Podgorici. Od 2011. godine aktivno se bavi fotografisanjem.

U katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je, između ostalog, zapisala: „ Na prvi pogled, po estetici, fotografije Nebojše Dedića podsjećaju na kadrove iz noar filmova i omote ploča novog talasa. Glavni akter u svim scenama je sam autor, koji u pažljivo izrežiranim, začudnim prizorima pozira, preuzimajući različite identitete, „dekonstruisane, razmontirane i pomjerene, bez sidrišta”.

Iako se u formalnom smislu ne može reći da je riječ o autoportretima, jer fotografije snima neko drugi (najčešće autorova majka), na konceptualnom nivou radovi pripadaju tom žanru. Dakle, ne radi se samo o upotrebi svog lika kao pukog odraza u ogledalu sa pripadajućim svojstvima njegovih identiteta, već se sopstveni lik koristi i kao sredstvo konceptualnog manevrisanja. Dedić proizvodi umjetnost znakova, umjetnost diskursa, preispitujući uticaj vizuelno predstavljenog sadržaja na percepciju identiteta.“

Izložba će biti otvorena do 18. marta, a organizator je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

 

VIŠE INFORMACIJA O AUTORU I NJEGOVOM STVARALAŠTVU
MOŽETE VIĐETI AKO KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

Izlozba fotografija Nebojse Dedica