Podgorica – Izložba grafika Anke Burić i Miodraga Rogića

 

Perjanicki dom na Krusevcu - 3

 
 

U utorak, 18. marta sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu biće otvorena izložba grafika Anke Burić i Miodraga Rogića pod nazivom „Trajanje“.

Organizatori izložbe su Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Umjetnička galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka.

U katalogu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti Julka Marinković je, između ostalog, zapisala: „Zajednička izložba novih radova Anke Burić i Miodraga Rogića zamišljena je kao poetski dijalog na temu medija grafike u kontekstu digitalnog okruženja i pomjeranja granica kojima je ova umjetnost istorijski bila definisana. Riječ je o umjetnicima i pedagozima koji su u domenu likovnog, prevashodno grafičkog stvaralaštva, poznate ličnosti, nedvosmislenog i snažnog umjetničkog iskaza, škrtog, sintetičnog grafičkog jezika svedenih prizora i redukovanih sredstava, čija recentna djela na najkompletniji način reprezentuju savremenu srpsku i crnogorsku grafiku. Slijedeći sopstvene stvaralačke impulse i slobode, oba umjetnika su tokom posljednje decenije napravila iskorake i u granična područja medija:

Burićeva u domenu primarnog grafičkog postupka – monotipije sa prirodnim materijalima, a Rogić u oblast digitalno štampane grafike u kojoj je matrica virtuelna, a otisak u konvencionalnom i materijalnom smislu potpuno izostao, odnosno gdje grafika nastaje „bez pritiska i otiska“ (B. Karanović). Postojanje, odnosno, ne postojanje matrice, dodira i otiska u grafikama ovih umjetnika u užem smislu određuju i ovu izložbu čime ona kao događaj korespondira sa aktuelnim polemikama o fenomenu medija grafike na početku 21. vijeka.“

Izložbu će otvoriti Julka Marinković, istoričarka umjetnosti i kustoskinja izložbe „Trajanje“.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O AUTORIMA I NJIHOVOM STVARALAŠTVU
KLIKNITE NA  NASLOVNU STRANU KATALOGA

Izlozba grafika Trajanje