Podgorica – Izložba „Heraldika prirode (tragovi i otisci)“ Darka Vučkovića

 

Perjanicki dom na Krusevcu - 2

 
 

U utorak, 27.maja sa početkom u 20 časova u Perjaničkom domu biće otvorena izložba Darka Vučkovića pod nazivom „Heraldika prirode (tragovi i otisci)“. Na izložbi će biti predstavljene skulpture i crteži a umjetnik će u ambijentalnu postavku uključiti i zvuk i miris.

Darko Vučković je rođen 1975. godine u Podgorici. Diplomirao jue na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2001. godine u klasi profesora Dragana Karadžića, slikarski smjer. 1999-2000. boravio je na L’ecole Superrieure d’Art du Grenoble, Francuska kada se počinje interesovati za izražajne forme kao što su kompjuterski generisana slika, fotografija i eksperimentalni zvuk. 2012. godine završio je specijalističke studije na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Zorana Vukovića, slikarski smjer. Član je ULUCG-a od 2002. godine. Samostalno je izlagao u Podgorici, Beogradu i Francuskoj a učestvovao je i na brojnim kolektivnim izložbama.

U katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je, između ostalog, zapisala: „Djelotvornim mentalno-manuelnim postupcima, u hrabrom i slobodnom neoklijevanju da se suoči sa nevidljivim, sa onim iza, umjetnik stvara dragocjena, nenapadna djela kroz koja čini vidljivim svoje poimanje cjelovitosti Univerzuma i stopljenosti u Jedno. Birajući tihi jezik transponovanih ritmova prirode nasuprot zavodljivoj kakofoniji trenutnih senzacija, kontemplaciju o temeljnim principima života nasuprot blještavilu materijalne prolaznosti, Darko Vučković čini da kroz njegove radove ’osjetimo duh povjetarca na osnovu pokreta jedne vlati trave’ “.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O LIKOVNOM STVARALAŠTVU
DARKA VUČKOVIĆA KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

Izlozba Darka Vuckovica - katalog