Podgorica – Izložba radova Ivane Dragutinović Sokolovski

 

Galerija Centar

 
 

U utorak, 23. septembra sa početkom u 20 časova u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba radova Ivane Dragutinović Sokolovski pod nazivom „Sola Amore”.

Ivana Dragutinović Sokolovski je rođena 1974. godine u Beogradu.

Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, slikarski odsjek 1999.godine, u klasi profesora Čedomira Vasića. Postdiplomske studije završila je 2003. godine na istom fakultetu, u istoj klasi i stekla zvanje magistra slikarstva. Trenutno pohađa doktorske umjetničke studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUS- a od 2000. godine, sa statusom samostalnog umjetnika. Od 1996. do 2002. je bila stipendistkinja Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Srbije. 1998. godine je dobila Godišnju nagradu za mozaik Fakulteta likovnih umetnosti, Beograd.

Samostalno je izlagala u Beogradu, Prijepolju i Negotinu a učestvovala je na više od 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na brojnim radionicama, seminarima, konferencijama i umjetničkim kolonijama. 2000. godine je studijski boravila u Cite Internationale des Arts u Parizu a od 2008. godine je članica i koordinatorka umjetničkog savjeta Umjetničke kolonije MILEŠEVA u Prijepolju.

Istoričarka umjetnosti Svetlana Jovičić je zapisala o njenom radu:

“Sjedinjeni u nazivu Epštajnove studije (Mihail Epštajn, 1950), Ljubavlju samo/Sola Amore radovi Ivane Sokolovski  tematizuju privilegovano poimanje  ljubavi,  lj u b a v  kao bazičnu emociju koja nadilazi sve ostale. Fragilna materijalnost  predmeta od primarne je važnosti za izražavanje željenih aspekata ove teme bez granica.

Paučasta vuna, gaza, pliš ili zdela napunjena vodom, svojim gradivnim, strukturnim  osobinama – mekoćom, providnošću, glatkoćom ili prozirnošću postaju sastavni deo aluzivnog korpusa objekata i ambijentalnih celina ove izložbe“.

Izložbu će otvoriti kustoskinja Milena Durutović.