Podgorica – Izložba radova Jelene Trajković

 

Galerija Centar

 
 

U četvrtak, 20. februara sa početkom u 19 časova u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba radova Jelene Trajković pod nazivom „O kroju čoveka i njegovom matriksu“.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi u kombinovanoj tehnici nastali u posljednjih desetak godina.

Јelena Trajković je rođena 1980. godine u Kraljevu, Srbija. Na Fakultetu likovnih umetnosti (odsjek slikarstvo) u Beogradu diplomirala je 2004. godine u klasi prof. Čedomira Vasića, gdje je magistrirala 2009. godine kod istog profesora. Tokom studiranja sticala je znanja i u klasama prof. Zorana Vukovića, prof. Zorana Kostića, prof. Anđelke Bojović i prof. Slobodana Roksandića. Student je doktorskih umjetničkih studija na FLU u Beogradu. Član je ULUS-a. Priredila je 25 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

U katalogu koji prati izložbu Jovan Despotović, istoričar umjetnosti i likovni kritičar je, između ostalog, zapisao:

„Današnji umetnici se, uglavnom, izražavaju na jedan od dva poznata načina:

tradicionalnim tehnikama – slikarstvom, crtežom, prostornim oblicima… ili novim medijima poput digitalnih fotografija, tj. kompjuterskim metodama. No, ima umetnika koji istražuju kako se u tradicionalnim postupcima reflektuju novotehničke mogućnosti i novi materijali. Jedna od najdoslednijih među takvim stvaraocima je Jelena Trajković koja dovodi u vezu staro sa novim. Na temelju slikarskih, grafičkih i trodimenzionalnih tehnika ona nadgrađuje svoje proizvode kompjuterskim i digitalnim medijima na koji način njeni radovi postaju svojevrstan svet kontrasta koji svakom novom izložbom dobija sve autentičniji izgled, sve jasniji pogled iz njenog autorskog ugla…“

Izložbu će otvoriti Biljana Keković, kustoskinja u Centru savremene umjetnosti.