Podgorica – Izložba slika Branislava Bana Sekulića

 

Galerija Centar

 
 

U četvrtak, 3. septembra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba slika akademskog slikara profesora Branislava Bana Sekulića pod nazivom „Mediteran I“.

Branislav Bane Sekulić je rođen 1952. godine u Prokuplju. Završio je Fakultet likovnih umjetnosti u Beogradu, 1978. godine, odsjek slikarstva, u klasi profesora Milana Kečića,  gdje je i magistrirao 1980, u klasi profesora  Aleksandra Lukovića. Od 1981-1984. godine radi u Domu omladine „Budo Tomović“ u Titogradu, kao urednik likovnog programa. Pored vođenja galerije osnovao je Školu likovnog vaspitanja u Domu omladine.  Redovni  je profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, na predmetu slikarstvo. Bio je  potpredsjednik ULUCG-a, od 1995 -2001. godine i dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

Pripadao je grupi „Generacija 9“. Živi i stvara u Podgorici.

Izlagao je samostalno u Beogradu, Podgorici, Herceg Novom, Budvi, Splitu, Zagrebu i Rijeci. Učestvovao je na preko stotinu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada:

1997-Nagrada ULUCG-a za najbolju izložbu u protekloj godini; 1995-Nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda“ na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a; 1980-Nagrada Oslobođenja Titograda „19. decembar”; 1979-Nagrada Univerziteta umjetnosti, Beograd; 1978-Oktobarska nagrada grada Beograda za mlade, Beograd.

U uvodnom tekstu kataloga istoričarka umjetnosti Maja Dedić je, između ostalog, zapisala: „Njegove nove slike iz ciklusa „Mediteran I” čudesni su pejzaži viđeni okom umjetnika posebne imaginacije.

Rađeni u tehnici gvaš na papiru i ulje na platnu, predstavljaju zaokruženu, cjelovitu vizuelnu predstavu o mediteranskom predjelu i crnogorskom pejzažu i čine  logičan nastavak prethodnog ciklusa Mediteran. Treperavi svijet  pejzaža, njihova ljepota, Boka, slan i modar miris mora, neobično  rastinje,  mediteranska toplina, Bjelopavlići, ljubav prema zavičaju, prožeti nadrealnim i metafizičkim doživljajem prirode, pomiješani sa dubokom imaginacijom i umjetnikovim sjećanjem na njih, čine tematsku odrednicu i polazište njegovih najnovijih radova.“

Izložbu u galeriji „Centar“ će otvoriti Maja Dedić, istoričarka umjetnosti.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA
KLIKNITE NA KATALOG

Branislav Sekulic - Mediteran I - katalog naslovna