Podgorica – Izložba slika i crteža Nemanje Golijanina

 

Centar savremene umjetnosti Crne Gore

 
 

U četvrtak, 11. juna sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba slika i crteža Nemanje Golijanina.

Nemanja Golijanin je rođen 1983. godine u Mostaru, BiH. Diplomirao je 2011. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na smjeru slikarstvo, u klasi prof. Anđelke Bojović. Učesnik je akcije „Karakterom protiv nasilja“ Ministarstva za omladinu i sport, kroz oslikavanje murala u Beogradu. Izlagao je na više kolektivnih izložbi kao i na dvije samostalne izložbe. Dobitnik je nagrade Međunarodne škole slikarstva, crteža i skulpture u Umbriji, Italija 2009. godine.

U uvodnom tekstu kataloga izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević je, između ostalog, zapisala: “U smišljanju relacija između znakova Nemanje Golijanina odgoneta se ambivalencija, promjenjivost, podložnost revizijama i različitim čitanjima intimnih prizora. Uporišta njegovog strategijskog i oblikovnog postupka nalaze se u pop artu, pop kulturi kao polju komunikacije, a zatim i kao kritika konzumacije trivijalnog, koja kao da je zaogrnuta velikim plaštom i koja tek tu i tamo prosijava iz ikonsfere radova, koji nijesu lišeni ni stripovskih rješenja.“

Izložbu će otvoriti Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti.

 

VIŠE INFORMACIJA O STVARALAŠTVU
NEMANJE GOLIJANINA
MOŽETE PROČITATI AKO KLIKNETE NA
NASLOVNU STRANU KATALOGA

Nemanja Golijanin - katalog - naslovna