Podgorica – Izložba slika i video radova Zake Prelvukaj

 

Galerija Centar

 
 

U srijedu, 13. maja sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba slika i video radova umjetnice sa Kosova Zake Prelvukaj.

Zake Prelvukaj je diplomirala 1990. godine na Fakultetu umjetnosti u Prištini, odsjek slikarstvo u klasi profesora Nusreta Salihamixhiqia.

1997. godine magistrira u klasi profesora Muslima Muliqia. Od 1993. godine radi kao redovni profesor  na Fakultetu umjetnosti u Prištini.

Zake Prelvukaj je angažovana i kao likovni kritičar a piše i autorske tekstove o umjetnosti. Neke od njenih izložbi su održane na otvorenom, na velikim površinama. Bavi se i public art-om a kreirala je veliki broj murala. Dobitnica je više nagrada a imala je 27 samostalnih i brojne kolektivne izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Prištini, Kosovo.

U uvodnom tekstu kataloga istoričarka umjetnosti mr Anastazija Miranović je, između ostalog, zapisala: „U svom umjetničkom izražaju, Zake Prelvukaj nas kreće širokom amplitudom paralelnih sadašnjosti, kojima se samo naizgled poigrava, zapravo, koje razobličava, kojim poručuje, koje podsjećaju i opominju …

Transmiter svih tih prožimajućih/istovremenih promišljanja/tranzicija je njeno sopstveno tijelo, kao medijum, kao četkica, kao odašiljač/primalac poruka, kao egzekute(o)r činjenja i činova na pozornici života“.

Izložbu u galeriji „Centar“ otvoriće mr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka.