Podgorica – Izložba „Summer Blues” umjetnice Tijane Vujović

 

Perjanicki dom na Krusevcu 1

 

 

U četvrtak, 8. oktobra sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Perjanički dom“ biće otvorena izložba „Summer Blues” umjetnice Tijane Vujović.

Na izložbi će biti prikazane slike na kojima dominiraju portreti djece.

Tijana Vujović je rođena 1986.godine u Podgorici. Završila je studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Rajka Todorovića Todora. Članica je ULUCG-a od 2010. godine.

Izlagala je na više grupnih izložbi od 2008. godine. Dobitnica je Nagrade za sliku, FLU Cetinje (2009) i Nagrade za sliku, Ekonomski fakultet, Podgorica (2010).

U uvodnom tekstu kataloga istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je, između ostalog, zapisala: „U eskapističkom traganju za pastoralnim svijetovima i skoro dječije priželjkivanim avanturama, Tijana Vujović slika portrete djece kao metafore izgubljene nevinosti i bezbrižnosti. Stavljajući portret djeteta u fokus svojih umjetničkih interesovanja, uz dobro balansiranje sa izvjesnim rizikom skliznuća u zonu motivski anahronog, patetičnog i sentimentalnog, umjetnica stvara kultivisane, atmosferične slike koje posjeduju neku vrstu zaštitnih filtera…  Kao predložak za portrete umjetnica koristi anonimne fotografije djece, pronađene i odabrane u digitalnoj ikonosferi. Lica i mala tijela bivaju izmještena iz prvobitnih okruženja i „smještena“ na pažljivo aranžirane i slikane pozadine koje likovima djece daju posve drugačija značenja. Bezvremeno statične figure koje su istovremeno prisutne i bestjelesne, krhke i snažane, introvertne i hipnotički zagledane u posmatrača, pobuđuje oprečna osjećanja nelagode i simpatije”.

Izložbu u galeriji „Perjanički dom“ će otvoriti kustoskinja izložbe Ljiljana Karadžić.

Postavka se može pogledati do 21. oktobra.