Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

Premijerni koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u novoj VIII sezoni biće održan u  četvrtak 16. oktobra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska u prvom dijelu koncerta orkestar će izvesti Prvu simfoniju u C-duru, Ludviga van Betovena, dok će u drugom dijelu koncerta publika moći da čuje Koncert za flautu i orkestar danskog kompozitora Karla Nilsena i najpoznatiju simfonijsku poemu Riharda  Štrausa, Don Žuan.

Solističku dionicu u Nilsenovom Koncertu će tumačiti istaknuti srpski flautista i pedagog Ljubiša Jovanović.

 

Crnogorski simfonijski orkestar

 

Grigorij Krasko

Grigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi.

U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncertmajstora i prvog soliste orkestra. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2009. i vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija.

Od sezone 2012/2013. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

 

Ljubisa JovanovicIstaknuti srpski flautista Ljubiša Jovanović je diplomirao i magistrirao u Beogradu u klasi prof. Miodraga Azanjca i usavršavao se  u Bazelu. Nosilac je “Diplome Superieur de Concertiste” na L’Ecole Normal Superieur de Musique de Paris 1983. Svirao je na svim značajnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji, kao i širom Evrope, Kini, Alžiru, Južnoj Africi i Argentini. Dobitnik je najprestižnijih nagrada i društvenih priznanja. Vodio je majstorske kurseve u Srbiji i inostranstvu i sarađivao sa najvećim flautistima današnjice, kao što su:  Aurel Nikolet, Irena Grafenauer, Emanuel  Pahud…

Njegovi snimci nalaze se na više od 50 CD izdanja. Tokom više od 35 godina umjetničke aktivnosti, premijerno je izveo oko 60 koncertantnih, solističkih i kamernih kompozicija srpskih autora.

Ljubiša Jovanović je 25 godina radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta (1978–88), Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije (1988–89) i Beogradske filharmonije (1989–2004.). Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (od 1993.) i Muzičkoj akademiji na Cetinju (od 1996. godine). Osnivač je i predsjednik Orkestra Camerata Serbica 2004. godine, kao i Festivala klasične muzike BUNT (Beogradska Umetnička Nova Teritorija) 2013.
Svira na 14k zlatnoj flauti WM.S.HAYNES.