Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

Poslednji koncert u 2014. godini Crnogorski simfonijski orkestar će prirediti u srijedu, 17. decembra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Kao dirigent i solista na koncertu će nastupiti umjetnik svjetske reputacije, ruski violončelista Denis Šapovalov, koji je i tokom prethodnih sezona nastupao sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

Na koncertu će biti izvedena djela: Serenada za gudački orkestar u C-duru, op. 48, Peco kapričozo za violončelo i orkestar u h-molu op. 62 i  fantazija-uvertira Romeo i Julija, jednog od najznačajnijih ruskih kompozitora – Petra Iljiča Čajkovskog.

 

Denis SapovalovViolončelista i dirigent Denis Šapovalov okarakterisan je kao „briljantni talenat“ od strane Mstislava Rostropoviča. Godine 2000. završio je postdiplomske studije na Moskovskom državnom konzervatorijumu, a od 2001. je na istom angažovan u svojstvu pedagoga. Svjetsku slavu stekao je pobjedom na XI Međunarodnom takmičenju Čajkovski, održanom 1998. godine. Šapovalov je bio jedini violončelista koji je prisustvovao serijama koncerata povodom Rostropovičevog 75 rođendana.

Nastupao je sa: Čajkovski simfonijskim orkestrom, Akademskim orkestrom Sankt Peterburga, kamernim orkestrom Moskovski virtuozi, Moskovski solisti, Londonskom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Bratislave, sa dirigentima: Lorinom Mazelom, Vladimirom Fedosejevim, Vladimirom Spivakovim, Jurijom Bašmetom, Valerijem Polianskim i dr. Njegovi nastupi zabilježeni su na mnogim radio i TV stanicama.

Pored veoma uspješne solističke karijere, nakon završenih studija dirigovanja na Moskovskom državnom konzervatorijumu, aktivno se posvetio i dirigovanju. Godine 2012. bio je umjetnički direktor III Rostropovič Međunarodnog festivala „Cello Parade“.