Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u četvrtak, 28. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti djela: Simfonija broj 94 u G-duru poznata i kao “Simfonija iznenađenja”– Franca Jozefa Hajdna, Rapsodija-koncert za violu i orkestar – Bohuslava Martinua i orkestarska svita Građanin plemić – Riharda Štrausa.

Solističku dionicu u kompoziciji Bohuslava Martinua će tumačiti Uroš Lapčević, vođa grupe viola u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

 

Grigorij Krasko 2GRIGORIJ KRASKO je diplomirao na Konzerva­torijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih na­grada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko godina postao njegov solista i koncer­tmajstor. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog or­kestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Od 2008. godine postaje koncertmajstor Crno­gorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Uros LatinovicUROŠ LAPČEVIĆ (Beograd, 1978) završio je studije na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Petra Ivanovića i Pante Veličkovića.

Svirao je u orkestru „Stanislav Binički“ i orkestru RTS u Beogradu, kao i međunarodnom omladin­skom orkestru Jugoistočne Evrope sa sjedištem u Sarajevu. Intezivno se bavi kamernom muzikom. Kao član brojnih kamernih sastava nastupao je širom Crne Gore i Srbije. Tokom 2011/2012 bio je angažovan kao saradnik u nastavi na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Od 2014. godine nastupa kao vođa viola u okviru Operosa festivala klasične muzike i opere, koji je osnovala finski mecosopran Ketrin Hataja.

Član je Crnogorskog simfonijskog orkestra od nje­govog osnivanja, a poslednje tri sezone angažovan je kao vođa grupe viola.