Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

U četvrtak, 27. oktobra sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti djela ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog: Koncert za klavir i orkestar broj 2 u G-duru, op.44 i Simfonija broj 4 u f-molu, op.36.

Solističku dionicu u Koncertu za klavir i orkestar će tumačiti mladi ruski pijanista – Filip Kopačevski, solista Moskovske državne akademske filharmonije, koji po drugi put nastupa sa crnogorskim simfoničarima.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

Grigorij Krasko 2GRIGORIJ KRASKO je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Od 1990. bio je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i solista. Godine 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine kao i djela domaćih autora.

 

Solista Moskovske državne akademske filharmonije FILIP KOPAČEVSKI završio je Centralnu školu Konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi i student je na Konzervatorijumu Čajkovski.
Dobitnik brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada, Kopačevski nastupa na recitalima širom Evrope i u Japanu gdje je snimio CD. Sarađivao je sa Kamernim orkestrom Engleske, Akademskim simfonijskim orkestrom Moskovske filharmonije, Simfonijskim orkestrom Čajkovski, Ruskim nacionalnim orkestrom i dirigentima: Mstislavom Rostropovičem, Vladimirom Spivakovim, Mihailom Pletnjevim, Jevgenjijem Kolobovim, Jurijem Simonovim. Od strane Moskovske državne akademije uključen je u nacionalni projekat Zvijezde 21. vijeka.

 

kopacevski

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


twelve + 7 =