Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

U ponedjeljak, 10. juna sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, Crnogorski simfonijski orkestar prirediće poslednji koncert pred podgoričkom publikom u ovoj sezoni.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti djela: “Simfonija iznenađenja” br.94 u G-duru, Franca Jozefa Hajdna, scene iz baleta Apolon i muze i Pulčinela ruskog kompozitora Igora Stravinskog, kao i kompozicija savremenog azerbejdžanskog autora Iljasa Mirzajeva – Koncert za flautu i orkestar “Mevlana”.

Solističku dionicu u Koncertu za flautu i orkestar će tumačiti istaknuta turska flautistkinja Šefika Kutluer, koja je već  nastupala  sa  Crnogorskim simfonijskim orkestrom u Ankari, oktobra 2012. godine, u okviru trećeg Međunarodnog festivala  Susreti Istoka i Zapada.

Koncert se organizuje u saradnji sa Ambasadom Turske u Podgorici.

 

Crnogorski simfonijski orkestar

 
 

Grigorij KraskoGrigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji  „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi.

U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncertmajstora i prvog soliste orkestra.

Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovske filharmonije, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Godine 1995. osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh.

 Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2009. i vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija.

Od sezone 2012/2013 angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra

 
 

Sefika KutluerTurska flautistkinja  Šefika Kutluer,  jedna je od  najistaknutijih solistkinja  na turskoj muzičkoj sceni. Studirala je na Državnom Konzervatorijumu u Ankari gdje je diplomirala  1979. i  postala članica „Predsjedničkog Simfonijskog orkestra“. Usavršavala se u Beču i Rimu, a na Konzervatorijumu u Ankari je predavala  nekoliko godina. Poslije osvajanja nekoliko međunarodnih takmičenja i početka međunarodne karijere dobila je predsjedničku medalju u Turskoj (1985), najveće priznanje koje zemlja daruje pojedincu, a 1998. je postala „državni umjetnik“. Dobitnik je i italijanske državne medalje  i „austrijske zlatne medalje za zasluge“ od strane predsjednika Austrije. Imenovana je  kao Ambasador dobre volje UNICEF-a.

Nastupala je na brojnim koncertnim turnejama, međunarodnim festivalima, održala je majstorske kurseve u: Italiji, Austriji, Švajcarskoj, Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Španiji, Belgiji, SAD-u, Kubi, Singapuru, Izraelu, Slovačkoj, Rusiji, Tunisu, Libanu, Velikoj Britaniji, Meksiku, Kini, Japanu  i dobila veoma pozitivne kritike.

Poznata  kao „Čarobna frula“, Šefika Kutluer nastupa na raznim međunarodnim TV i radio kanalima u Austriji (ORF), Engleskoj (BBC), Švajcarskoj (RTL), Njemačkoj (TRT-INT), Roterdamu (Rijnmond), Vašingtonu (VGMS), Čikagu (VNIB / VNIZ), Njujorku…

Za diskografske kuće Pan Classical, Naxos i Gallo International ostvarila je CD snimke sa poznatim dirigentima – Zubinom Mehtom, Čarlsom  Makersom, Peterom Breinerom, i orkestrima – Škotskim  kamernim orkestrom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Berlinskom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Britanskom kraljevskom  filharmonijom i dr.

Мeđunarodni festival „Šefika Kutluer“ koji je osnovala u svom gradu Ankari, sa velikim uspijehom je održan  2010, 2011. i 2012. godine, pod sloganom Susreti Istoka i Zapada.