Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u utorak, 28. februara 2017. godine, sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska u prvom dijelu koncertne večeri biće izvedena jedna od najpopularnijih kompozicija iz opusa Sergeja Rahmanjinova – Rapsodija na Paganinijevu temu op.43 za klavir i orkestar, dok će u drugom dijelu orkestar interpretirati Osmu simfoniju u G-duru – Antonjina Dvoržaka.

            Solističku dionicu u Rahmanjinovoj kompoziciji će tumačiti perspektivni francuski pijanista koji je i tokom prethodne sezone nastupio sa crnogorskim simfoničarima – Žan-Pol Gasparijan, pobjednik posljednjeg Evropskog takmičenja za pijaniste u Bremenu i dobitnik nagrade “Europa Yamaha”.

 

 

GRIGORIJ KRASKO je diplomirao na Konzervatorijumu Gnje­sin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmiče­njima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Od 1990. bio je kon­certmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i solista.

Godine 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažo­van je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine kao i djela domaćih autora. 

 

ŽAN-POL GASPARIJAN rođen u Parizu (1995. godine) u poro­dici muzičara, počeo je da svira klavir sa šest godina. Završio je Regionalni konzervatorijum u Parizu, 2009. godine u klasi Olivijea Gardona. U četrnaestoj godini, kao najmlađi kandidat, primljen je na Nacionalni konzervatorijum u Parizu, u klasi Žaka Ruvijea, a di­plomirao je i završio master studije u klasi Mišela Berofa. Redovno se usavršava kod istaknutih pedagoga: Tatjane Zelikman, Pavela Gililova, Klausa Helviga, Vere Gornostajeve, Eliso Virsaladze.

Pobjednik je posljednjeg Evropskog takmičenja za pijaniste u Bremenu (Njemačka), na kojem je istovremeno dobio i nagradu najmlađeg finaliste. Jedini je pijanista laureat Fondacije „G. Cifra“ (oktobar, 2014. godine), dobitnik je nagrade „Yamaha Europa“ za najbolje izvođenje savremenog djela na konkursu u Valensiji (Špa­nija), polufinalista i dobitnik stipendije na konkursu „Geza Anda“ u Cirihu.

Nastupao je sa: Bremenskom filharmonijom, Regionalnim orke­strom Normandije, Londonskim simfonijskim orkestrom, Naci­onalnim simfonijskim orkestrom Valensije, Orkestrom RTS-a, Orkestrom Ruanske opere, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Kanskim simfonijskim orkestrom i dr.

Ostvario je snimke za: Francuski muzički radio, radio Bremen, Tel Aviv, Radio Salzburg, Radio Classic, Holandski radio, TV France 2, a njegov recital emitovan je na medici.tv. Njegov prvi CD je izašao u produkciji Radio Bremena.

Od oktobra 2016. je integrisao treći stupanj – doktorat na Nacio­nalnom konzervatorijumu u Parizu gdje radi sa Mišelom Dalber­tom i Kler Dezert, a istovremeno je primljen na doktorske studije iz filozofije na Univerzitetu „Paris 8“.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × five =