Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

U ponedjeljak, 18. marta sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod upravom dirigenta Miroslava Homen, koji je odrastao u Kotoru, dugogodišnjeg direktora Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu i profesora na Muzičkim akademijama u Sarajevu i Puli, na koncertu će biti izvedene arije i uvertire iz popularnih opera, kompozitora: Volfganga Amadeusa Mocarta, Đakoma Pučinija, Đuzepea Verdija, Žorža Bizea, Pjetra Maskanjija, Antonjina Dvoržaka  i  Dionizija de Sarna.

Kao solista na koncertu će nastupiti istaknuta crnogorska umjetnica, prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Vjera Miranović-Mikić.  Njen gost na koncertu će biti korejski tenor Hon Li, koji je od 2006.  solista opere  Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Miroslav HomenRođen u Dubrovniku Miroslav Homen (1940) srednje obrazovanje stekao je u Kotoru (Klasična gimnazija i Srednja muzička škola). Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu studirao je kompoziciju i diplomirao na odsjeku za dirigovanje 1966.               Gotovo tri decenije bio je dirigent Sarajevske opere i baleta a u jednom periodu i direktor Sarajevske opere i Filharmonije. Kao operski i simfonijski dirigent gostovao je širom ex Jugoslavije i mnogim zemljama Evrope. Od 1962. do 1991. godine bio je umjetnički vođa  hora Slobodan Princip-Seljo u Sarajevu; utemeljio  kamerni hor Muzičke omladine BiH i hor Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva Napredak. Svoju dugogodišnju pedagošku djelatnost vezao je za Muzičku akademiju u Sarajevu a posljednjih nekoliko godina angažovan je  na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Od 1992. godine bio je šef dirigent a zatim i upravnik opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Stalni je gost dirigent Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Osnivač je i umjetnički vođa mješovitog hora INK-a u Puli.

 

Vera Miranovic MikicVjera Miranović-Mikić rođena je u Podgorici gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Usavršavala se na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu i na Muzičkoj akademiji „Mocarteum“.

Bila je prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (1985-1988), a  od 1988. godine stalna je članica Narodnog pozorišta u Beogradu.  Ostvarila je glavne uloge u operama: Figarova ženidba, Aida, Trubadur, Otelo, Bal pod maskama,  Boemi, Toska, Madam Baterflaj, Norma, Prodana nevjesta, Knez Igor, Ero s onoga svijeta,  Simonida …

Bavi se izvođenjem velikih vokalno-instrumentalnih djela, priređuje resitale solo pjesama kao i djela savremenih kompozitora. Gostovala je na svim operskim scenama bivše Jugoslavije, u Austriji, Belgiji, Italiji, Bjelorusiji, Francuskoj, Rumuniji, Iraku, Češkoj, Slovačkoj, Grčkoj…

Snimila veliki broj televizijskih emisija. CD snimci operskih arija, emitovani su na svim radio stanicama bivše Jugoslavije, kao i na mnogim stranim radio stanicama.

Tokom čitave svoje karijere intezivno je prisutna na muzičkoj sceni Crne Gore, snimila je CD Muzika Crnogorskog dvora.

Pjevala je na svečanoj predstavi u Narodnom pozorištu u Sarajevu povodom otvaranja 14. Zimskih olimpijskih igara i na koncertu povodom prve godišnjice Olimpijade (1985).

Održala gala koncert u Centru Sava, Novosadskoj sinagogi, a povodom 125. godina Srpskog narodnog pozorista u Novom Sadu.  Sarađivala sa horom Beogradski madrigalisti; sa umjetničkim ansamblom JNA; održala veliki broj koncerata u Ruskom domu. Dobitnica gramote Ruske federacije povodom 50. godina pobjede nad fažizmom 1995. godine.

 

Hon-LiRođen u Seulu, Hon Li (1976) je u rodnom gradu diplomirao na Muzičkoj akademiji a potom se usavršavao u Njemačkoj i Bugarskoj gdje je završio master studije. Bio je angažovan u operi Narodnog pozorišta u  Beogradu, Teatru u Novom Sadu, Nacionalnom teatru Skoplja, Prvi tenor Teatra u Varni, a nastupao je i u Nacionalnim Teatrima Maribora, Niša, Podgorice, Tokija, Seula, Baden-Badena.

U Operi Narodnog pozorišta u Beogradu  debitovao je 2006. godine kao Don Hoze u operi Karmen, Žorža Bizea.  Na sceni nacionalnog teatra igrao je vodeće uloge u operama: Nabuko, Aida, Karmen, Pajaci, Moć sudbine, Lučija od Lamermura, Rigoleto…

Kao solista nastupao je i u vokalno-instrumentalnim kompozicijama.

U Beogradu je snimljen dokumentarni film  “Stranac” o životu i radu ovog umjetnika. Hon Li je dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, između ostalih i “Oskar Danon” nagrade koju mu je Nacionalni teatar u Beogradu  dodijelio  kao podsticaj za ostvarenje vrhunskih umjetničkih kreacija (u sezoni 2011/2012).