Podgorica – koncert Zorane Latković

 

U četvrtak 13.decembra sa početkom 20 časova u Perjaničkom domu na Kruševcu održaće se koncert Zorane Latković pod nazivom “Veče solo pjesme” uz klavirsku saradnju Marije Vujanović.

Zorana Latković je stekla muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici, odsjek solo pjevanje, klasa prof. Larise
Dašić-Simović. Studije solo pjevanja završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Irine Arsikin. Kao solista horova „Stanko Dragojević“ (Podgorica), „Collegium musicum“ (Beograd) i hora „Obilić“ (Beograd) nastupala je u zemlji i inostranstvu (Slovačka, Grčka, Bugarska, Tajvan, Mađarska, Švedska, Austrija, Francuska, Argentina, Brazil). Nastupala je na mnogim horskim festivalima, proslavama, jubilejima i u prestižnim dvoranama u zemlji i inostranstvu.
Na završnoj godini studija debitovala je u premijernom izvođenju opere „Didona i Enej“ engleskog kompozitora Henri Persela, u ulozi Prve vještice (Zetski dom – Cetinje, 2003). Ostvarila je saradnju s brojnim istaknutim umjetnicima. Radi u Podgorici, kao profesor solo pjevanja i kamerne muzike u Srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“.

Marija Vujanović je rođena u Nikšiću. Srednju muzičku školu „Vasa Pavić“, odsjek klavir, završila je u Podgorici, u klasi prof. Dragana Jankovića. Studije klavira je pohađala na Muzičkoj akademiji na Cetinju, kod prof. Vladimira Bočkarjova, u čijoj je klasi i diplomirala. Uspješno je nastupala u zemlji i inostranstvu ostvarivši zapažene rezultate: Prvu nagradu u Italiji, Drugu nagradu na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore u Podgorici, Drugu nagradu na istom festivalu u Kotoru. Učestvovala je na XIV međunarodnom konkursu pijanista u Rimu 2003.godine. Do sada je nastupala kao solista i kamerni muzičar. Od 2005.godine angažovana je kao profesor klavira i korepetitor u Srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici, a uporedo pohađa magistarske studije na Muzičkoj
akademiji na Cetinju, smjer korepeticija, u klasi prof. Alekseja Molčanova.

Na programu koncerta, čiji je organizator Centar savremene umjetnosti Crne Gore, su solo pjesme Griga, Šumana, Šuberta, Štrausa, Debisija, Čajkovskog, Rahmanjinova.

Program

Hugo Wolf (1860-1903) – Verbogenheit

Edvard Grieg (1843-1907) – Ich liebe dich

Robert Schumann (1810-1856) – Widmung

Franz Schubert (1797-1828) – An die Musik

Richard Strauss (1864-1949) – Morgen

Richard Strauss – Zueignung

Richard Strauss – Allerseelen

Fernando Obradors (1897-1945) – El Vito

 

Dušan Radić (1929-2010) – Devojka na studencu

Isidor Bajić (1878-1915) – Veruj da te ljubim

Claude Debussy (1862-1918) – Fantoches

Gabriel Fauré (1845-1924) – Après un rêve

Пётр Ильич Чайковский (1840-1893) – Мы сидели с тобой

Пётр Ильич Чайковский – Tо было раннею весной

Сергей Васильевич Рахманинов (1873-1943) – Сон

Сергей Васильевич Рахманинов – Весенние воды