Podgorica, Kulturni centar “Gavroche” – Predstava “Poglavlja 23 i 24”

 

 

Predstava “Poglavlja 23 i 24” u produkciji Alternativne teatarske kompanije (ATAK), biće izvedena u Kulturnom centru “Gavroche” 3. decembra, 2014. godine, u 21 sat. Ulaznica je 4 eura. U “Poglavljima” uloge tumače mladi crnogorski glumci Aleksandar Radulović i Karmen Bardak.

Tekst za „Poglavlja 23 i 24“ (u podnaslovu – plamen kontemplacije), pisali su dramaturzi Dragana Tripković i Vasko Raičević.

Predstava je premijerno izvedena na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2013, u koritu isušene rijeke Ribnice, nakon čega je uz veliko interesovanje publike izvođena na sceni DODEST u Podgorici, kao i na Citadeli u Starom gradu, Budva.

“Poglavlja 23 i 24“ je teatarski odgovor na apsurd crnogorske svakodnevice. Radnja prati bračni par koji za vrijeme večere, u svečanoj atmosferi i optimističkom raspoloženju, diskutuje o ličnim i društvenim perspektivama. Mada atmosferom upućuje na teatar apsurda, tekst je zasnovan na jeziku koji dominira javnim govorom u ovoj sredini. Tako neprirodne jezičke konstrukcije i floskule koje se uzimaju zdravo za gotovo iz sfere javnog prelaze u individualni prostor. Pokazuje se kako naš tzv. realni, svakodnevni diskurs zapravo pripada polju apsurda. Elementi od kojih je izgrađen takav svijet, kao i naš odnos prema sopstvenoj egzistenciji u takvim okolnostima, sami po sebi čine teatarski gest.