Podgorica – Nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

U ponedjeljak, 30. novembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Nakon dvije uspješne saradnje tokom prethodnih sezona, crnogorski simfoničari će opet nastupiti pod upravom gostujućeg dirigenta iz Makedonije, Borjana Canevamaestra Makedonske filharmonije i stalnog gostujućeg dirigenta Sofijske filharmonije. Na repertoaru će biti kompozicije: uvertira za operu Figarova ženidba, Volfganga Amadeusa Mocarta, Koncert za gitaru i orkestar “Aranhuez”, španskog kompozitora Hoakina Rodriga i Simfonija broj 102 u B-duru, Franca Jozefa Hajdna.

Solističku dionicu na koncertu u CNP-u će tumačiti istaknuta harfistkinja Katrina Sederkenji, dobitnica mnogobrojnih nagrada na internacionalnim takmičenjima i prva harfa Duizburg orkestra. Transkripciju kompozicije Aranhuez za harfu i orkestar je napisao Nikanor Zabaleta.

 

Crnogorski simfonijski orkestar

 

Borjan Canev (1973, Skoplje) diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju a potom pohađao master studije na Državnoj muzičkoj akademiji u Sofiji. Na Kraljevskom koledžu u Londonu završio je postdiplomske studije.

Nakon uspješnog debija sa Sofijskom filharmonijom (2004.) uslijedili su brojni angažmani sa ovim bugarskim orkestrom, a od juna 2006, izabran je kao njihov /stalni/ gost dirigent. Od 2007. godine je profesor na Fakultetu muzičke umjetnosti u Skoplju. Pored Makedonske i Sofijske filharmonije i Londonskog simfonijskog orkestra, Borjan Canev je sarađivao sa: Makedonskim radio simfonijskim orkestrom, Sinfonietta-Sofija, Orkestrom Makedonske opere i baleta, orkestrom Kraljevskog koledža za muziku u Londonu, Državnom muzičkom akademijom u Sofiji, simfonijskim orkestrom Stanislav Binički iz Beograda, kamernim orkestrom Kolegijum-muzikum „Bankja“ i dr.

Ostvario je snimke za Makedonsku radio i televiziju, Bugarski nacionalni radio, kao i za F.A.M.E.S. /Makedonija/. Godine 2010, Udruženje kompozitora Makedonije mu je dodijelilo “Georgi Bozhikov” nagradu za najbolje izvođenje djela makedonskih kompozitora  u 2009.

U oktobru 2015. dirigovao je Makedonskim filharmonijskim orkestrom na turneji u Americi.

 

Birjan Canev

 

Katrina Sederkenji je međunarodno priznata harfistkinja, dobitnica mnogobrojnih nagrada na internacionalnim takmičenjima u Austriji, Britaniji, Belgiji, Mađarskoj i Rusiji. Počela je da svira harfu sa 12 godina, da bi nakon četiri godine upisala studije na Univerzitetu za Muziku i scenske umjetnosti u Beču. Godine 2013. je diplomirala na „Hochschule fur Musik“ u Frankfurtu.

Kao aktivan okrestarski član Sederkenji je nastupala sa mnogim poznatim orkestrima poput Gevandhaus orkestrom iz Lajpciga i Bečkim operskim orkestrom. Sarađivala je sa renomiranim dirigentima kao sto su: Pjer Bulez, Rikardo Muti, Herbert Blomstedt… Kao kamerni muzičar nastupala je sa članovima Duizburg filharmonije, Bečke filharmonije i Gevandhaus orkestra. Sederkenji aktivno proširuje harfski repertoar za solo i kamerne muzičare – 2009. godine je premijerno izvela Poeme Majkla Kimbela, kompoziciju za violinu i harfu pisanu za nju i Nandora Sederekenjija, njenog oca i kolegu u kamernom okrestru. Kimbelova Ballada Artique, takođe pisana za Katrinu Sederkenji je premijerno izvedena 2013. godine.

Trenutno je angažovana kao prva harfa Duizburg orkestra.

 

Katarina Sederkenji