Podgorica – Nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

U utorak, 25. marta u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta nastupiće Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod dirigentskom upravom jednog od najpoznatijih dirigenata na našim prostorima, maestra  Bojana Suđića, sa kojim orkestar ima dugogodišnju uspješnu saradnju,  biće izvedena  djela  ruskih kompozitora: Sergeja Prokofjeva – Koncert za violinu i orkestar broj 2 u g-molu i Aleksandra Borodina – Drugu simfoniju u h-molu koja nosi naziv “Bogatirska”.

Solističku dionicu u Koncertu za violinu i orketar će interpretirati istaknuti crnogorski umjetnik Roman Simović koji je  pored izuzetne solističke karijere angažovan i kao koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra.

 

Crnogorski simfonijski orkestar

 

Bojan Suđić prvi cjelovečernji koncert dirigovao je sa 19 godina, kao student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na Jugoslovenskom takmičenju muzičkih umjetnika (Zagreb, 1989) osvojio je I nagradu koja od osnivanja takmičenja (1948) u discipline dirigovanja nikada nije bila dodijeljena.
Suđić je bio asistent dirigenta (od 1985), a zatim stalni dirigent Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije (od 1992). Prvi koncert sa Beogradskom filharmonijom je dirigovao 1989. godine. Sa ovim orkestrom ostvario je nekoliko snimaka za kompakt diskove. Kao gostujući dirigent Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Suđić je prvi put nastupio 1993, a tokom 1999. i 2000. godine bio je šef-dirigent. Od 1998. djelovao je kao gostujući, a od 2001. je stalni dirigent Kraljevske opere u Štokholmu.
Gostovao je u: Rusiji, Njemačkoj, Grčkoj, Belgiji, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Portugaliji, Kini… Sarađivao je sa više evropskih orkestara, posebno se ističu nastupi sa: Helsinškom i Novosibirskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Odenzea, Metropoliten orkestrom Lisabona. Radi i sa omladinskim horovima i orkestrima – u proljeće 2003. u Beogradu je dirigovao izvođenjem kantate Carmina Burana Ki Orfa,sa preko 650 mladih izvođača.
Godine 2005. postaje Umjetnički direktor–Šef dirigent Muzičke produkcije RTS. Profesor je dirigovanjana FMU u Beogradu.
Trenutno je angažovan kao koncert majstor Londonskog simfonijskog orkestra.
 
Roman Simović opisan je kao „vrhunski violinista“ (Večernji list, Hrvatska) cijenjen po „izuzetnoj muzikalnosti“ (Glos Konkursowy, Poljska), a čuveni violinista Šlomo Minc(Schlomo Mintz) nazvao ga je „rijetkim talentom sa velikim potencijalom i neograničenim sposobnostima“.
Brilijantni virtuozitet Romana Simovića i urođena muzikalnost, upotpunjena neograničenom imaginacijom, proveli su ga kroz Istočnu i Zapadnu Evropu, Rusiju, Izrael, Južnu Koreju, Tajland, Tursku, Kanadu, SAD i Južnu Ameriku, gdje je nastupao na poznatim scenama kao što su: Boljšoj teatar u Moskvi, Velika operska kuća u Tel-Avivu, Viktoria dvorana u Ženevi, Praški nacionalni teatar, Verdi teatar u Italiji, Umjetnički centar u Seulu, Grig dvorana u Bergenu, Rahmanjinova dvorana u Moskvi…
Laureat je brojnih međunarodnih takmičenja: „Premio Rodolfo Lipizer“ (Italija) gdje je pored zlatne medalje dobio dvanaest specijalnih nagrada, „Sion-Valais“ (Švajcarska), „Jampoljski“ (Rusija) i „Henryk Wieniawski“ (Poljska), što mu je donijelo mjesto među najznačajnijim mladim violinistima današnjice. Kao solista Simović je nastupao sa: Londonskim simfonijskim orkestrom, orkestrom Marinski teatra, Filharmonijom Johanesburga, „Amadeus“ kamernim orkestrom (Rusija), „Bad Reichenhall Philharmonia“ (Njemačka), „Bohemian Symphony Orchestra“ (Češka Republika), CRR Kamernim orkestrom (Turska), „Franz Liszt“ kamernim orkestrom (Mađarska), Kamerata Bern (Švajcarska), Kijevskom filharmonijom, Lvovskom filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, Moskovskim kamernim orkestrom, „Minas Gearis Brazil“ filharmonijskim orkestrom, Poznjanskom filharmonijom, Praškom filharmonijom, Orkestrom RTS-a, Orkestrom riječke opere, Rumunskom filharmonijom, Seul simfonijetom (Korea), Tajlandskom filharmonijom…
Gost je prestižnih festivala: Dubrovačke ljetnje igre, Kotor Art, BEMUS i NOMUS, „Sion Valais“ u Švajcarskoj, Bergen Festival u Norveškoj, Moskovski zimski festival, Sancepolero Festival u Italiji, Campus de Jordao u Brazilu, Portogruaro Festival u Italiji dr. Sarađuje sa slavnim umjetnicima kao što su: Šlom oMinc, Julian Rahlin, Itamar Golan, Marina Jašvili, Eduard Grač, Antonio Papano… Pored aktivnog solističkog i orkestarskog muziciranja, Roman Simović je strastven kamerni muzičar. Osnivač je gudačkog kvarteta „Rubicon“ koji ostvaruje uspješne nastupe. Roman Simović je snimao za brojne radio i televizijske stanice u Ukrajini, Srbiji, CrnojGori, Tajlandu, Koreji, Turskoj, Hrvatskoj… Kao pedagog nastupa na brojnim master-klasovima u Americi, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Izraelu, Francuskoj, Srbiji, Crnoj Gori.