Podgorica – Počinje Festival lutkarstva

 

Festival lutkarstva

Drugi međunarodni festival lutkarstva biće otvoren u četvrtak, 5. septembra u 20 sati u KIC-u Budo Tomović, gdje će se odigravati i ostale predstave u Podgorici. Festival, koji će se održavati u periodu 5-8. septembra 2013. godine, otvoriće direktor Festivala, glumac i režiser lutkarstva Davor Dragojević. Pored Podgorice, kao centralnog mjesta održavanja, u okviru Festivala će se odigrati i jedna predstava u Nikšiću, i jedna predstava u Herceg Novom. Ove godine, predstaviće se četiri pozorišta iz četiri zemlje: Crne Gore, Makedonije, Srbije i Slovenije, sa predstavama koje su, višestruko nagrađivane na međunarodnim festivalima.

Kao i prošle godine, sve predstave odigravaju se u KIC-u Budo Tomović u Podgorici u 18 i u 20 sati. Izuzetak je predstava koja će otvoriti festival, koja će igrati samo od 20 sati, a radi se o crnogorskoj predstavi “Crvenkapa”.

I ove godine, ulaz na sve predstave je BESPLATAN.

Rasporedi i vrijeme održavanja predstava:

5. septembar “Crvenkapa”, Lutkarsko pozorište “Šćućkin“ iz Nikšića, CRNA GORA, u 20 sati – OTVARANJE FESTIVALA
6. septembar “Labudovo jezero”, Dečje pozorište iz Kragujevca, SRBIJA, u 18 i 20 sati
7. septembar “Snjeguljica”, Mini teatar iz Ljubljane, SLOVENIJA, u 18 i 20 sati
8. septembar “Makedonska prikazna”, Teatar za deca i mladinci iz Skoplja, MAKEDONIJA, u 18 i 20 sati
Sve predstave odigravaju se u KIC-u Budo Tomović u Podgorici.

NIKŠIĆ

8. septembar “Labudovo jezero”, Dečje pozorište iz Kragujevca, SRBIJA, u 13 sati, Scena 213

HERCEG NOVI

9. septembar “Makedonska prikazna”, Teatar za deca i mladinci iz Skoplja, MAKEDONIJA, u 19 sati, Dvorana park.

Festival je takmičarskog karaktera, a ocjenjivaće ga međunarodni žiri u sastavu: Marta Aroksalaši – glumica i direktorica Dečjeg pozorišta Subotica, Srbija, Hristina Nedeva – scenografkinja, Sofija, Bugarska i Jelena Nenezić Rakočević – glumica, Crna Gora.

 

O nagradi Dječjeg žirija odlučivaće podgorički osnovci, polaznici Školice glume DC KLUB: Andrej  Dlabač , Andrija Vojinović, Anja Bukvić, Bodin Šaranović, Darja Miljanić, Dina Nikolić, Iva Burić, Kristina Vujičić, Ksenija Brinić, Lea Bulatović, Maja Plazinić, Marija Jovićević, Matija Đaletić, Mia Bulatović, Novak Nikolić, Petar Radusinović, Tara Popović I Viktor Dlabač.

Drugi međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora, održava se pod pokroviteljstvom Fondacije Petrović Njegoš, a pomogli su ga brojni prijatelji festivala, među kojima su Crnogorski telekom, Porto Montenegro, Voli, Čelebić, Ambasada Republike Slovenije, Ministarstvo prosvjete i sporta, Grand kafe, Agencija za elektronske medije, Komisija za hartije od vrijednosti, Željeznički prevoz, Pobjeda i ostali prijatelji i volonteri, na čemu smo beskrajno zahvalni!

 

PR služba Festivala