Podgorica – Pozorišna predstava „Slijepi“

 

Atak

 
 

Alternativna teatarska aktivna kompanija (ATAK) pripremila je za realizaciju pozorišnu predstavu „Slijepi“ po tekstu nobelovca Morisa Meterlinka, u režiji crnogorskog reditelja Željka Sošića i dramatizaciji Vaska Raičevića. Premijera predstave zakazana je za 7. jul, 2014. godine, u 20h, u okviru kompleksa Vojnog aerodroma Golubovci u Podgorici. Repriza predstave je 8. jula u 20 sati, na istom mjestu.
Za publiku je organizovan prevoz vojnim autobusima koji polaze u 19 sati kod Njegoševog parka, ispred Crnogorskog narodnog pozorišta, za oba izvođenja.

Paralelno sa predstavom, u toku je snimanje dokumentarnog filma radnog naslova „Slijepi“ u režiji Senada Šahmanovića, po konceptu Stefana Boškovića, a u koprodukciji sa Radio televizijom Crne Gore. Projekat „Slijepi“ je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, Ministarstvo odbrane, Vojska Crne Gore, RTCG, Biblioteka za slijepe i Ambasada Republike Slovenije. Direktorica ATAK-a je Dragana Tripković. Izvršni producenti projekta „Slijepi“ su Milena Radonjić i Slobodan Radović.

 

Detalj sa Vojnog aerodroma foto Ivan Čojbašić

 

U predstavi „Slijepi“ uloge tumače Hasija Borić, Petar Kandić, Jelena Simić, Aleksandar Gavranić, Božidar Denda, Bojana i Miljan Otašević i Anđela Dragović. Čast nam je što je dio naše ekipe ugledna bosansko-hercegovačka glumica Hasija Borić, glumica Narodnog pozorišta u Sarajevu. Glumci Božidar Denda, Bojana i Miljan Otašević i Anđela Dragović su članovi pozorišnog ansambla slijepih glumaca „Homer“ iz Podgorice.

Hasija Borić„Nova umjetnička avantura kojom istražujemo mogućnosti teatarskog izraza. Profesionalni glumci u zajedničkoj igri sa članovima pozorišne organizacije slijepih „Homer“ stvaraju čudesni i uznemirujući svijet na osnovu drame ’’Slijepi’’ Morisa Meterlinka. Čovjekov pad u stvarni svijet, u haos iz koga pokušava izvući istinu o vlastitoj egzistenciji, proizvodi niz uzbudljivih pozorišnih slika. Čuđenje i strah navode nas da postavljamo pitanja: ko smo, gdje smo, kuda idemo…? Srž ljudske tragike nije samo materijalne ili psihološke prirode, govorio je Meterlink. To je ,,nešto između neba i nas’’, što junaci ove predstave pokušavaju da dosegnu“, zapisuje o predstavi dramturg Vasko Raičević.

Projekat „Slijepi“ će biti treća pozorišna produkcija NVO ATAK-a u ovoj sezoni. ATAK je do sada realizovao predstave „Poglavlja 23 i 24“ (FIAT 2013) i „19. Decembar – dan poslije“ (Fabrika raketa) kao i nekoliko manjih umjetničkih projekata. ATAK okuplja mlade pozorišne profesionalce i druge slobodne umjetnike koji se bave scenskim i vizuelnim djelatnostima, umjetničkom inkluzijom i socijalnim pitanjima. Na projektu „Slijepi“ trenutno radi oko 20 saradnika iz Crne Gore i nekoliko gostiju iz regiona.

 

Lokacija Vojni aerodrom

 

BIOGRAFIJE:

Hasija Borić 1Hasija Borić je glumica Narodnog pozorišta u Sarajevu. Osnivačica je pozantog sarajevskog Putujućeg teatra, osnovanog 2002. godine, predavačica Kulture govora na Franjevačkom teološkom fakultetu u Sarajevu, dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za životno djelo. Hasija Boric je rođena 1953. u Jajcu. Gimnaziju, muzičku školu i studij glume zavrsila je u Sarajevu, a glumacke studije nastavila  u Londonu i Wroclawu i bila trajno zaposlena u HNK u Splitu, Teatru u gostima i teatru &TD u Zagrebu i Volkstheateru u Beču (Narodno pozorište ). Trenutno radi u Narodnom pozoristu u Sarajevu. Dobila je više nagrada od kojih su najvažnije Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva za životno djelu, Nagrada glumac godine u izboru Radio-Sarajeva 1989, te austrijsku nagradu kritike “Karl Skraup ” za ukupan opus u sezoni 1997/1998, Mala i Velika mostarska liska u Mostaru, Nagrada za najbolju kreaciju na Festivalu Profesionalnih pozorišta Hrvatskoj. U posljednjih 10 godina uspješno se bavi i režijom. Napisala je i režirala nekoliko pozorišjnih projekata. Hasija Boric je bila u ulozi Fadile u filmu Jasmile Žbanić “Grbavica” 2006. godine.

 

Senad Šahmanović i Stefan Boškovića, lokacija Vojni aerodrom

 

Moris Meterlink je bio osnivač novog načina pisanja drame – Simbolizma. Često se drama Slijepi upoređuje sa Beketovim Čekajući Godoa koji je napisan i postavljen sredinom 20. vijeka i ova dva komada imaju zajedničku crtu čekanja i nadanja što je evidentnije u drami ”Slijepi”. Moris Meterlink (Maurice Meterlinck) rođen je u Gentu, Belgija, 29. avgusta 1862. Nakon studija prava okreće se pisanju drama i poezije, te postaje jedan od najznačajnijih predstavnika simbolizma u dramskoj književnosti. Njegovi najznačajnije drame su jednočinke: ”Slijepi” (1890), ”Uljez” (1890), ”Unutrašnjost” (1894); kao i cjelovečernji komadi ”Peleas” i ”Melisanda” (1892) i ”Plava ptica” (1908). Za konstrukciju atmosfere u svojim djelima često koristi poetski govor, pokret, osvjetljenje, ritual. U ostala djela spadaju i zbirka simbolističke poezije ”Staklena bašta” (1899), kao i obrade naučnih tema − ”Život pčele” (1901) i ”Inteligencija cvijeća” (1907). Nobelovu nagradu za književnost dobija 1911. godine. Umro je u Nici, 6. maja 1949.

Željko Sošić
 
 
Željko Sošić (1980) je mladi crnogorski pozorišni i filmski reditelj poznat po svom prvom filmu “Imam ti nešto važno da vam kažem”, iz 2005. Sošić je rođen u Titogradu. Završio je Filološku gimnaziju, a tokom srednjoškolskog obrazovanja, Sošić je napisao i režirao nekoliko predstava sa svojim kolegama kao glavnim akterima. Sa 19 godina Sošić upisuje Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju i diplomira 2007. Sošić je autor niza TV reklama, muzičkih spotova, a režirao je nekoliko svečanosti i proslave. Sošić je 2010. godine snimio svoj drugi film, „Mali ljubavni bog“ u kojem igraju Nikola Ristanovski, Nina Violić, Svetlana Bojković, Milan Gutović, Bane Popović i drugi. Režirao je nekolio predstava od kojih je „Pravednici“ po Kamijevom tekstu u Kraljevskom pozorištu Zetski doma bila veoma zapažena.