Podgorica – Promocija knjige poezije „Sjeme i druge pjesme” autorke Tanje Bakić

 

Perjanicki dom na Krusevcu - 3

 
 
 

Promocija knjige poezije „Sjeme i druge pjesme” autorke Tanje Bakić biće održana u srijedu, 29. januara sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu. Razgovor sa Tanjom Bakić vodiće novinarka Sanja Pejović. Organizator promocije je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Tanja Bakic 300Tanja Bakić je pažnju skrenula pjesničkom zbirkom „Bolesna ruža” (Podgorica: Nova knjiga, 2009), za koju je pjesnik Mile Stojić konstatovao da čini „istinsko duhovno obilje”. Za njenu narednu knjigu poezije, „Svilene cipelice” (Podgorica: Nova knjiga, 2011), pisac David Albahari kazao je da „potvrđuje visoki kvalitet pesničkog glasa”, a književnik Vladimir Pištalo da se radi o „pesnikinji koja obećava”. Njena najnovija knjiga poezije, Sjeme_korica„Sjeme i druge pjesme” (autorsko izdanje, Podgorica, 2013), štampana dvojezično uz potporu Ministarstva kulture Crne Gore, dobila je pozitivne ocjene od Dženifer Vilijams, urednice programa u Škotskoj pjesničkoj biblioteci, Banja Nacuišija, predsjednika Svjetske Haiku Asocijacije iz Japana, Slava Đorđa Dimoskog, predsjednik savjeta Struških večeri poezije iz Makedonije, Nikole Franđiona, direktora festivala International Performance Art iz Italije, Dimitrisa Angelisa, direktora grčkog književnog časopisa Frear, pisca Svetislava Basare, ukrajinskog pjesnika Andrija Ljupke, hrvatske književnice Darije Žilić.

Stihovi Tanje Bakić su, kroz antologije i časopise, do sada prevođeni na kineski, japanski, španski, francuski, engleski, ruski, bugarski, makedonski i albanski jezik. Osim poezijom, ona se bavi i esejistikom i prevođenjem. Diplomirala je i magistrirala na anglističkoj katedri Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Autorka je većeg broja radova iz oblasti nauke o književnosti, problematike onostranog i misticizma u engleskoj poeziji, kao i reprezentacije dekade 1960-ih u pop muzici i kulturi. U aprilu 2013. rezidencijalno je boravila u Tirani, gdje je u albanskoj Akademiji umjetnosti grupa studenata glume izvela perfomans inspirisan njenom poezijom. Njen esej Kavafijeva Itaka objavljen je u Atini povodom proslave jubileja 150 godina od rođenja Konstantina Kavafija. Redovna je učesnica međunarodnih književnih festivala.