Podgorica – Promocija monografije „Gledati kroz – Priče o MMF-u“ i retrospektivna izložba „Priče“

 

Centar savremene umjetnosti Crne Gore 445x300

 
 

U utorak, 26. marta sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu na Kruševcu održaće se promocija monografije „Gledati kroz – Priče o MMF-u“  a zatim će biti otvorena i retrospektivna izložba pod nazivom „Priče“ akademske vajarke Ane Miljkovac.

Izložba predstavlja presjek dvadesetogodišnjeg profesionalnog rada ove umjetnice. Svaki period je predstavljen najboljim radovima: skulpturama nastalim u periodu 1992/1997, instalacijama nastalim u periodu 1997/2008, fotografijama rađenim 2009, radovima nastalim od 2009. do 2011. pod pseudonimom Smilja Bosiljčić i najnovijim radovima rađenim krajem 2012. i početkom 2013. godine.

U dvojezičnoj monografiji nalaze se tekstovi autorke, istoričara umjetnosti Zorana Gavrića, Svetlane Racanović i Ljiljane Karadžić kao i psihologa Vasa Milunovića. Autorka je  u monografiji, između ostalog, zapisala:

,,To je do kraja subjektivno gledište. Obuhvata povezivanje materijala koji su korišćeni, životnih situacija koje su se poklapale sa vremenom izrade radova, a koje su uticale na njihovo definisanje i razmišljanja koja su bila povod za njihovo ostvarenje. Kao primjer bih izdvojila najnovije radove, tj. one koji su trenutno aktuelni. To su priče o MMF- u.

Njihov smisao je sledeći: MMF kao globalni igrač mijenja sliku na Zemljinoj kugli, od krupnog biznisa (kapitala), prema politici, prema prirodi i intimnim stvarima. Svijet se mijenja, konstantno, ubrzano i prilično pedantno. Sjećanja na prirodu, komunizam, nebo, voće… su radovi malih dimenzija formirani kao slike. Oni imaju direktan i nedvosmislen cilj, da zadrže sjećanje na poznati svijet kakav je bio i kakav je u ovom trenutku, a koji  će već sjutra biti drastično drugačiji.”

Izdavač monografije je Centar savremene umjetnosti Crne Gore a projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore.

Na promociji će govoriti prof. Pavle Pejović i Ljiljana Karadžić.