Podgorica – Promocija romana Dragane Kršenković Brković, Atelanska igra

 

 

 

U srijedu 15.05, s početkom u 20:00 h, u knjižari Karver (www.karver.org ) biće organizovana  promocija romana Dragane Kršenković Brković, Atelanska igra.

Na promociji će govoriti autorka Dragana Kršenković Brković, prof. dr Siniša Jelušić i mladi crnogorski pisac Vladimir Vojinović.  

Atelanska_igra_naslovnaDragana Kršenković Brković je autorka dva romana Atelanska igra i Izgubljeni pečat, dve zbrike pripovedaka Gospodarska palata i Vatra u Aleksandriji, zbirke jednočinki – trilogije Iza nevidljivog zida  i knjiga za decu – Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera i Tajna jedne Tajne.

Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, Univerzitet u Beogradu, i na Fakultetu dramskih umetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerzitet umetnosti u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerzitet Crne Gore.

Bila je gostujući književnik u okviru programa Pisci u gostima u Austriji (Beč, 2011) i u Mađarskoj (Pečuj, 2013).

Kao stipendista Hjubert Hamfri stipendije (koja je deo Fulbrajtovog programa razmene) boravila je trinaest meseci na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu i Merilendskom univertzitetu u Kolidž Parku (2005-2006). Takođe, kao stipendista Vlade Republike Austrije bila je na studijskom putovanju u Gracu, na Karl-Franc Univerzitetu i Institutu za slavistiku (2008). Zastupljena je na evropskom portalu za književnost Traduki sa romanom Izgubljeni pečat.

Njen roman Izgubljeni pečat je bio u selekciji za književnu nagradu „Meša Selimović“ u Tuzli, BiH, 2009. Dve njene pripovetke, Momin kamen i Vatra u Aleksandriji, bile su u silabusu Katedre za slovenske jezike i književnost, na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju.

Njena knjiga bajki Duh Manitog jezera odabrana je od strane Internationale Jugend Bibliothek iz Minhena za White Ravens 2011, godišnju selekciju najznačajnijih knjiga za decu i mlade u svetu, koje zaslužuju širi prijem kako zbog svojih univerzalnih tema, tako i zbog svog inovativnog umetničkog stila.  Njena ilustrovana knjiga Tajna jedne Tajne bila je u selekcija Međunarodnog bijenala ilustracija /BIB/ u Bratislavi, Slovačka (2011).

Dobitnica je nagrade za najbolji dramski tekst za djecu u SFRJ 1990. za bajku Čudesna zvezda. Četiri njene bajke su u čitankama za osnovne škole u Crnoj Gori i Makedoniji.

Knjižara  “Karver”