Podgorica – Promocija romana „Šćer”

 

 

Promocija romana „Šćer“ održaće se u petak 30.12. 2016. godine u 12 sati, u Gradskoj knjižari, u Podgorici, na Trgu nezavisnosti. O knjizi će govoriti psiholog Snežana Rovčanin, političar i PR SDP-a Mirko Stanić i autor romana Bosiljka Kankaraš. U promociji će učestvovati harfistkinja Milica Kankaraš i glumac Balša Vukčević.

Srpski književnik i književni kritičar Jovica Aćin kaže:

 „Roman u vašim rukama pročitao sam sjeseni 2016. godine, u trenutku kad sam bio zaokupljen raskršćima na sopstvenim stazama pisanja. Ipak, pročitao sam ga u jednom gutljaju. Bez ikakve sumnje on zaslužuje vaše i moje čitanje, jer drama saopštena u njemu, tako realna i u mnogim elementima lično i duboko proživljena, odbleskuje odnose mnogih roditelja i dece.

Psihologija odnosa majke i ćerke u Šćeri, sa uverljivo ocrtanim likovima, otvara vidokrug, rekao bih, tragičnog osećanja života. Od početka romana do njegovog kraja, u njegovom epistolarnom toku, traje napetost međusobnog nerazumevanja, sve vreme prožetog ljubavlju. Ali, ljubav ume da bude sputavajuća, baš kao što i oslobađanje iz njenog okrilja ume da bude bolno.

Premda roman ne nudi rešenje za srećan rasplet, duboko u njegovom realizmu, možda kao u nekoj iskrenoj ispovesti, skriva se mogućnost promene koja bi otvorila put suživota i gde će ljubav i sloboda koegzistirati. I gde će ćerka i majka postati divne sagovornice. Uostalom, nije li u tome jedna od uloga umetničkog gesta u našem trajanju? Tako treba čitati Šćer. I čitaćemo je punog srca, bez kajanja.”

 

 

Bosiljka Kankaraš je rođena u porodici Novaka i Mileve Medojević. Prije pete godine života počinje da pravi pozorišne predstave, u pljevaljskom vrtiću. U osnovnoj školi „Ristan Pavlović“ nastavlja pozorišnu aktivnost, piše i objavljuje pjesme; u sportskom klubu „Partizan“ trenira klasičnu gimnastiku. U gimnaziji, sa profesorom i piscem, Vukom Bezarevićem, pravi pozorišne predstave (Dramski studio „Živko Džuver“) a u „Partizanu“ trenira ritmičnu gimnastiku. Osvajala je međurepubličke nagrade u SFR Jugoslaviji.

Prvi TV intervju daje reditelju Živku Nikoliću za emisiju „Susreti“(TV Titograd). Taj intervju i kasnija prepiska sa rediteljem uticali su na njen izbor zanimanja. Upisuje Filološki fakultet u Beogradu a dvije godine kasnije filozofiju. Studirala je paralelno oba fakulteta i nakon završenih studija književnosti dolazi na Cetinje da pomogne onima koje voli i upozna svoje korijene.

Deceniju, prije početka građanskog rata, radila je više poslova istovremeno: profesorica književnosti, novinarka, pozorišna kritičarka za „Omladinski pokret“, „Prosvjetni rad“, „Pobjedu“, „Mladost“… Bila je reditelj i scenarista alternativnih predstava u Dodest-u, KUD Aluminijum, Građevinska škola…

Za vrijeme građanskog rata rodila je troje đece i borila se za suverenu Crnu Goru pišući komentare za „Liberal“. Godine 1996.osnovala je prvo Udruženje žena Crne Gore „Jakvinta“ sa namjerom da utiče na razvoj ekološke svijesti. Ovo udruženje je imalo svoju emisiju „Ljepša strana svijeta“ na Radiju Antena M koju je Bosiljka Kankaraš uređivala i vodila. U emisiji su gosti (među kojima su bili psiholozi, književnici, lingvisti, pravnici…) diskutovali o vaspitanju đece u najranijem uzrastu odnosno ekologiji svijesti.

Sredinom 2000. godine objavljuje sociološku knjigu „Komunikacija među ljudima i narodima na području Crne Gore“ i priprema projekat – časopis za đecu „Vjeverica“ koji će živjeti godinu dana.

Početkom 2001. godine okuplja đecu u Domu omladine „Budo Tomović“ i režira predstavu „Glas djetinjstva“ koja je imala ogromni uspjeh u osnovnim školama u Podgorici.

Zbog propadanja Banke za razvoj doživljava finansijski krah i vraća se u Telekom 2003. Radila je na poslovima PR-a ali dobija otkaz 2006. jer se usprotivila prodaji Telekoma. Pored ostalog, u Telekomu je uređivala list Nezavisnog sindikata „Glasnik“koji je otvoreno kritikovao neoliberalnu politiku rukovodstva.

Prepisuje život i iz štampe izlazi roman „Đe ste Crnogorcine bilo ve“ (2007.).

Godinu dana kasnije objavljuje prvi „Priručnik za crnogorski jezik“.

Pokrenula je online časopis za kulturu www.zrcalo.me (2010.) i Alternativni teatar (2011.).

Objavila je knjigu „Drame“ 2013. koja sadrži drame: „A što će mi muž“, „Mamin sin“, „Sve je to cool“, „Jovana zove Cecu“. Završila je autorski projekat „Sve je to cool“ u Alternativnom teatru, Podgorica.

Autorski projekat „Poklon Blaženoj Ozani“ premijerno je izveden u crkvi Sv. Pavla u Kotoru, juna 2015.

Iste godine priredila je prvo online izdanje Njegoševe „Luče mikrokozma“ sa prevodom crkvenoruskih i staroslovenskih riječi (http://zrcalo.me/?p=3979).

Uradila je dramatizaciju i režiju Tagorine poezije pod nazivom „Daleko u nama“ koja je premijerno izvedena u KIC-u „Budo Tomović“ u februaru 2016.

Roman „Šćer” izašao je iz štampe 19. decembra 2016.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − eighteen =