Podgorica – Razgovor sa umjetnicom Majom Šofranac

 

Centar savremene umjetnosti2

 
 

U srijedu, 14. avgusta u Perjaničkom domu sa početkom u 20 časova u okviru projekta “Artist talk” biće upriličen susret i razgovor sa umjetnicom Majom Šofranac. Namjera Centra savremene umjetnosti Crne Gore je da projektom “Artist talk” publici ponudi privilegovano iskustvo direktnog, susreta sa autorima. Tako se, nasuprot uobičajenoj statičnoj kontemplaciji umjetnosti podstiče aktivan kreativni dijalog umjetnika i publike, što doprinosi popularizaciji savremnene umjetnosti.  Kroz seriju susreta savke srijede i petka u avgustu publici će biti omogućeno da čuje direktno od umjetnika o procesima koji stoje iza njihovog rada.

Maja Šofranac je rođena 1981. u Podgorici. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo na  Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju.Rad Maje Šofranac Studijski je boravila na Univerzitetu Mark Blok u Strazburu i u Visokoj školi za savremenu umjetnost u Pont Avenu. Godine 2012. je boravila u Kaliforniji i radila kao asistent na projektima americkog muraliste Džona Paoha. Dobitnica je studenskih nagrada i Nagrade Hercegnovskog zimskog salona 2009. Izlagala je samostalno i na kolektivnim izložbama u Podgorici, Budvi, Cetinju, Pont Avenu, Kaliforniji…

Umjetnica će govoriti o ličnoj poetici u čijem fokusu su savremeni čovjek, proces individuacije bezličnog čovjeka iz mase i njegova transformacija u samosvjesno biće. Natalija Đuranović je, između ostalog, u eseju o umjetnosti Maje Šofranac zapisala sledeće: „Čovjek je velikim dijelom nesvjesno biće, ukalupljeno u mali, često klaustrofobični prostor, te slikarka želi sugerisati na proces osvješćivanja čovjeka i njegovih potisnutih sadržaja i slika kolektivno-nesvjesnog, kao i suočavanje sa negativnim aspektima psihe-sjenke,koja  živi u  svakome od nas i koja nas zastrašuje.“ Razgovor sa Majom Šofranac vodiće Natalija Đuranović.