Podgorica – Samostalna izložba Đorđija Bata Boljevića

 

Umjetnicki paviljon - 2

 
 
 

Samostalna izložba akademskog slikara Đorđija Bata Boljevića biće otvorena u subotu, 19. oktobra u 20 sati u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Radovi su rađeni kombinovanom tehnikom na platnu i na papiru. Izložbu će otvoriti istoričar umjetnosti Marko Pavlović, a može se pogledati do 5. novembra.

Djordjije Bato BoljevicĐorđije Bato Boljević je rođen 19. marta 1971. godine u Podgorici.

Diplomirao je 1996. godine na Fakultetu Likovnih Umjetnosti na Cetinju, na odsjeku za grafiku, u klasi profesorice Anke Burić. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1997. godine. Pored likovne grafike, bavi se slikarstvom i crtežom.

Samostalne izložbe imao je u Budvi, Kotoru, Podgorici, Beogradu, Petrovcu i Nikšiću.

Izlagao je na mnogim kolektivnim izložbama, od kojih su najznačajnije u Budvi, Tivtu, Kotoru, Podgorici, Beogradu, Mađarskoj, Bugarskoj, Španiji, Belgiji.

Živi i stvara u Budvi.

 

Rad Djordjija Bata Boljevica

 

O radovima Đorđija Bata Boljevića zabilježili su istoričari umjetnosti sljedeće:

 

“Prvi utisak koji ovi radovi ostavljaju na posmatrača je dramatična napetost prizora, mističnost, a  ono u svojoj suštini krije nastojanje autora da afirmiše neposredni doživljaj, da sačuva svježinu trenutka, a da ne pretrpa suvišnim težnju ka što većoj jednostavnosti.

Ovdje nema mjesta uglađenosti, patetičnom lamentu, lažnom trudu, sve je odraz vitalnosti i savremenosti. Destrukcija, depersonalizacija, provokacija, bunt, revolt, ogorčenost, opomena, osuda, ali trijumf života.

Virtuozni crtež, siguran gestički potez, znalačka kompoziciona postavka, usklađenost ideje i odabranog materijala, određuju Boljevića vrsnim likovnim stvaraocem jasno izgrađenog sopstvenog duktusa. U punom stvaralačkom zanosu, Boljević svoje ”umjetničko” individualno i specifično pronalazi u okviru grafičke tehnike, postignutim čini korak naprijed u pomjeranju granica savremene crnogorske likovne scene, ali novi pristupi i novi rezultati tek predstoje.”

                                                        (Mirela Čormaković, istoričar umjetnosti)

 

“Boljevićev potez je gestualan, egzaltiran, silovit, on prenosi emociju u njenom najizvornijem obliku. Njegova platna nastaju gotovo ritualno, ona su produkt ekspresionističke ekstaze koju umetnik proživljava prilikom samog čina stvaranja; često se iz jednog automativnog poteza četkom ili olovkom pokreće lavina akumuliranog, najdubljeg unutrašnjeg sadržaja koji je saopšten neposredno i bez ulepšavanja. Bato je ličan, iskren, on posmatra, preispituje, otkriva sebe. Svaka pojedinačna linija, svaki potez i forma zapravo su najintimniji zapisi umetnikove duše.”

                                                                  (Ana Ivanović, istoričar umjetnosti)