Podgorica – Samostalna izložba Jovane Vujanović

 

 
 

U četvrtak, 11.oktobra u Perjaničkom domu na Kruševcu sa početkom u 20 časova biće otvorena prva samostalna izložba Jovane Vujanović na kojoj će se umjetnica predstaviti serijom crteža, video radom i instalacijom.

Jovana Vujanović je rođena 1986. godine u Podgorici. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju / studijski program grafika.

Dobitnica je Godišnje nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju  za slobodni crtež 2008. godine. Rezidencijalno je boravila u Berlinu, Njemačka; P:142 Artist in Residence, 2012. godine . Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

U tekstu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je, između ostalog, zapisala:“ Kroz poetizovane, delikatne forme, vođena osjećajem da u onom što je efemerno leže prikrivene vrijednosti, autorka u fokus svojih umjetničkih istraživanja postavlja stanja prolaznosti, krhkosti, nestalnosti … U video radu su u ovalnim prozorima postavljene minijaturne fotografije nagih ljubavnika snimljene odozgo.

Brzim smjenjivanjem fotografija na kojima se položaji tijelá mijenjaju gradi se upečatljiva, nestabilna vizuelna mreža koja se iz trenutka u trenutak transformiše i „hvata“ oko/pogled u zamku. Dragocjenost kratkotrajne fiksiranosti jedne situacije/vizuelnog događaja koja poput ćelijske strukture pulsira i kontinuirano se mijenja, čini da Jovanin video zadobije dimenziju prolaznosti, bespovratnosti.“

Izložba če trajati do 21. oktobra.

 

VIŠE INFORMACIJA O STVARALAŠTVU JOVANE VUJANOVIĆ
MOŽETE SAZNATI AKO KLIKNETE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA