Podgorica – Samostalna izložba slovenačkog umjetnika Mateja Zoreca

 

Centar savremene umjetnosti - logo

 
 

U četvrtak, 2. jula sa početkom u 20 časova u galeriji „Klub“ biće otvorena samostalna izložba slovenačkog umjetnika Mateja Zoreca pod nazivom „Žene pobjednice vremena“. Na izložbi će biti predstavljeni unikatni alegorijski satovi. koje je umjetnik posvetio ženama. Svi satovi su posvećeni ženama koje autor smatra pobjednicama vremena. Na ovoj izložbi posmatrač će se susresti kroz umjetničke satove sa Vidom, Almom, Franjom, Itom i Jelenom, njihovim pasijama, hrabrošću, požrtvovanjem i bezuslovnom ljubavlju koje su ostavile duboke tragove u sredinama i vremenima u kojima su živjele.

Matej Zorec rođen je 1969. godine u Ljubljani. Završio je Arhitektonski fakultet u Ljubljani. Bavi se grafičkim dizajnom i dizajnom izložbi. Od 2004. godine u svom studiju dizajnira i izrađuje unikatne alegorijske satove, koji su prepoznati kao umjetničke skulpture. Svoje alegorijske satove je brendirao 2009. godine pod markom Angeline Clocks. Do sada je izradio 15 Angelina satova. Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama.

U uvodnom tekstu u katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, između ostalog, je zapisala: „ Svakako je neobično i neuobičajeno da danas, u eri digitalizacije i instant proizvoda, neko bira da svoje vrijeme troši na pravljenjestonih satova – skulptura. Jedan od tih rijetkih zanesenjaka je Matej Zorec koji sa predanošću i specijalističkim znanjima starih majstora kreira i pravi alegorijske i memorijalne satove. Kako sam autor kaže, pred njim je uvijek isti cilj, da satnom mehanizmu koji ze njega predstavlja srce sata,  u zavisnosti od teme i posvete, uobliči i upodobi tijelo. “

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić.

Izložba se može pogledati narednih 15 dana.