Podgorica – Umjetnička instalacija „Ex-situ“ Lene Nikčević

 

Centar savremene umjetnosti2

 
 

U petak, 17.maja sa početkom u 20 časova u okviru manifestacije „Mjesec muzeja“ u atrijumu tržnog centru Delta City biće prikazana umjetnička instalacija „Ex-situ“ Lene Nikčević.

Lena Nikčević je rođena u Podgorici 1977. Studirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Završila je Visoku školu lijepih umjetnosti u Turu (Francuska). Živi i radi u Turu već 12 godina.

Izlagala je na brojnim međunarodnim izložbama a ovo je njeno premijerno predstavljanje u Crnoj Gori.

U katalogu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je, između ostalog, zapisala: „Instalacijom “Ex – situ” Lena Nikčević aktivira različite nivoe značenja „preseljenja iz izvornog mjesta“: preseljenje umjetničkog djela iz galerijskog prostora u tržni centar, preseljenje čovjeka iz jedne zajednice u drugu, preseljenje iz intimne sfere u javnu, preseljenje iz materijalnog u spiritualno… Odlučivši se da instalaciju postavi u tržnom centru, heterotopiji našeg doba, umjetnica problematizuje pitanje funkcionisanja umjetničkog djela u komercijalno-zabavnom prostoru. Da li je tržni centar kao mjesto koje s jedne strane, spektakularnim sadržajima nagovara kupce na konzumiranje i apsorbuje njihovo slobodno vrijeme, a sa druge strane kao savršeno organizovano mjesto potpunog nadzora i kontrole (alarmi, kamere, obezbjeđenje), adekvatan prostor za umjetničko djelo? Da li takvo okruženje apsorbuje umjetničko djelo, svodeći ga na atrakciju, kratkotrajno registrovanu vizuelnu senzaciju, ili, naprotiv, umjetničko djelo istinski komunicira sa posmatračem i preobražava prostor, aktivirajući njegove neotkrivene potencijale?“

Organizatori izložbe su Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Delta City.

Umjetnička instalacija Lene Nikčević se može pogledati do 10. juna.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O STVARALAŠTVU LENE NIKČEVIĆ
KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU

Rad Lene Nikcevic