“Podgoričko ljeto 2015” – Guitaneon duo – Aleksandar Nikolić (bandoneon) i Zoran Anić (gitara)

 

PG ljeto-Sekretarijat za kulturu-KIC

 

 

Guitaneon duo - plakatGuitaneon duo koji čine Aleksandar Nikolić (bandoneon) i Zoran Anić (gitara) održaće koncert u okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2015” u utorak, 7.jula, na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, sa početkom u 21 sat. Ulaz je besplatan.

Program sa kojim će se premijerno predstaviti podgoričkoj publici sačinjen je od kompozitora tradicionalnog tanga, tanga nuevo-a, brazilskih kompozitora i autorskih djela koja su mješavina etno i tango zvuka.

Ova dva vrhunska umjetnika, sa bogatim svjetskim koncertnim karijerama, sastali su se davne 2002. godine izvodeći premijerno u Beogradu, koncert za bandoneon, gitaru i gudački orkestar, Astor Piazzolle. Otkrivajući sav raskoš zvuka ova dva plemenita instrumenta, pomalo melanholična, a opet puna životne energije, neprestano su istraživali, svako u svom domenu, da bi se nakon tog istaživačkog puta, ponovo sreli i osnovali spektakularni GUITANEON duo. Od tada, to umjetničko muzičko putovanje neprekidno traje od Srbije do Latinske Amerike i nazad, praveći nove fuzije balkanskog i latino-američkog melosa.

 

Guitaneon duo

 

Aleksandar Nikolić je osnovno i srednje muzičko obrazovanje sticao u beogradskim muzičkim školama “Vatroslav Lisinski” i “dr Vojislav Vučković”. Pobjednik je mnogih internacionalnih i domaćih takmičenja. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Bratislavi 1997. godine u klasi prof. B. Lenka. Po povratku sa studija, 1998. godine osniva u Beogradu kvintet “Beltango”, sa kojim ostvaruje bogatu svjetsku koncertnu karijeru i postaje prvi umjetnik sa ovih prostora koji svira na bandoneonu, autentičnom tango instrumentu. Nastupao je kao solista sa najeminentnijim orkestrima u Srbiji i regionu. Na poziv Ministarstva kulture Argentine, pripala mu je čast da 2007. godine, kao jedini evropski bandoneonista nastupi na World Tango Festivalu u Buenos Airesu. Dobitnik je prestižne nagrade “Premio Astor Piazzolla” za 2008. godinu. Sarađivao je sa najvećim svjetskim zvijezdama argentinskog tanga.

Zoran Anić je rođen u Beogradu gdje započinje svoje muzičko obrazovanje. Magistrira sa najvišom ocjenom na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje upisuje i doktorske studije. Pored redovnih studija školovao se kod eminentnih svjetskih profesora kao što su A. Dias, A. Lagoya, D. Bogdanovic, R. Dyens, M. Barrueco, A. Pierri, R. Aussel i drugi. Pobjednik je mnogih internacionalnih i nacionalnih takmičenja. U toku svoje karijere održao je stotine solističkih i kamernih koncerata. Ranije oslovljavan kao mladi talenat, a kasnije kao zreli muzičar “virtuoznih i nadahnutih interpretacija”, ostvario je veliki broj veoma zapaženih nastupa širom svijeta (Evropa, Amerika…). Pored bogate solističke karijere, sa velikim uspjehom je nastupao sa mnogobrojnim kamernim i simfonijskim orkestrima.