“Podgoričko ljeto 2015” – Program za poneđeljak, 29. jun

 

PG ljeto-Sekretarijat za kulturu-KIC

 
 

Atlas Capital Centar, 21 sat

Veče stare Podgorice biće održano u organizaciji Nevladine organizacije “Ruster”, a u okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2015” u poneđeljak, 29.juna, u Atlas Capital Centru, sa početkom u 21 sat. 

U okviru programa biće emitovani dokumentarni filmovi „Stara varoš – početak XX vijeka“ i „Podgorica – Mirkova varoš 1940“, biće otvorena izložba fotografija na temu „Moda u Podgorici 30-ih godina XX vijeka“, a muzički segment večeri biće posvećen podgoričkom melosu.

Cilj večeri je upoznavanje ambasadora stranih zemalja sa istorijatom Glavnog grada Crne Gore koji će ujedno biti i gosti večeri, kao i druge javne ličnosti.

Više info – Mitar Miranović, NVO “Ruster” 067 568 046

 

Nekadašnja ljetnja bašta „Kino kulture“, 22 sata

Momir Matovic - Jedan dan zivotaPremijera dugometražnog dokumentarnog filma „Jedan dan života” autora Momira Matovića biće organizovana u okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2015” u poneđeljak 29.juna, na prostoru nekadašnje ljetnje bašte „Kino kulture“, sa početkom 22 sata. Ulaz je besplatan.

Film je snimljen u produkciji matFILMA iz Podgorice, a sufinasiran je sredstvima za kinematografiju Ministarstva kulture Crne Gore.

Autorka muzike je Slobodanka Bobana Dabović, kamera operator i asistent je Relja Eraković, a organizator snimanja je Ljubo Kaličanin.

Film „Jedan dan života” je posvećen svim dosadašnjim crnogorskim kinooperaterima koji su svojom ljubavlju prema filmu, pionirskom djelatnošću i umijećem doprinosili razvoju crnogorske kinematografije. Svi su oni bili jedini i pravi “amabasadori filma” dopirući i u najnepristupačnije djelove Crne Gore, donoseći neviđena čuda, otkrivajući jedan novi svijet i osmišljavajući jedan dan života.

Poseban osvrt i akcentovanje tokom čitavog filma je na nestajanju legendarnog titogradsko-podgoričkog bioskopa “Kino kultura”, gdje kamera sve bilježi od uklanjanja krova do definitivnog zatiranja i odnošenja posljednjeg kamička ovog kultnog filmskog zdanja u Podgorici.