“Poslednji kineski car” i “Amadeus”

 

10. i 11. januar 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Filmski program:
“Poslednji kineski car”
“Amadeus”

 

 

U okviru filmskog programa u Crnogorskom narodnom pozorištu u januaru će biti prikazana dva kultna filma svjetske kinematografije: „Poslednji kineski car“, reditelja Bernarda Bertolučija i „Amadeus“ Miloša Formana.

U utorak 10. januara na Velikoj sceni CNP-a u 20 sati, biće prikazan film „Poslednji kineski car“, biografski spektakl Bernarda Bertolučija iz 1987. godine.

Film priča priču o Pu Yiu, posljednjem caru Kine koji je prikazan kao marioneta misterioznih i snažnih sila, bilo kao car, bilo kao ratni zločinac. Ispričana u flešbekovima, filmska priča prati događaje od 1908. do 1967. godine u životu poslednjeg vladara iz dinastije Čing.

U glavnoj ulozi nastupio je John Lone kao Pu Yi, s Joan Chen, Peterom O’Tooleom, Ruochengom Yingom, Victorom Wongom, Dennisom Dunom, Ryuichijem Sakamotom, Maggie Han, Ricom Youngom, Vivian Wu i Chen Kaige. Bio je to prvi dugometražni film kojem je kineska vlada dopustila snimanje u Zabranjenom gradu. Ovaj film Bernarda Bertolučija ovjenčan je sa čak devet Oskara i nosi snažan autorski pečat, možda i zbog činjenice da je režiser prije snimanja filma bio u šestogodišnjem dobrovoljnom egzilu.

 

U srijedu 11. januara na Velikoj sceni u 20 sati biće prikazan  film „Amadeus“, koji je  reditelj Miloš Forman snimio 1984. godine po scenariju Pitera Šafera, a glavne uloge tumače F. Mari Abraham i Tom Hals.

Jedne hladne zimske večeri, batler pokušava da probudi svog gazdu, bivšeg proslavljenog bečkog kompozitora, Antonija Salijerija. Neuspješno kucajući, on razvaljuje vrata Salijerijeve spavaće sobe i pronalazi ga na podu, kako krvari iz rane na vratu nanijete nožem. Odnosi ga u mentalnu ustanovu gdje mu je rana zavijena, i svještenik sledećeg dana dolazi da ga posjeti. Svještenik pokušava da dobije objašnjenje zašto je Salijeri pokušao sam sebi da oduzme život i film se vraća u prošlost, gdje Salijeri govori o tome kako je upoznao Mocarta i postao bolesno ljubomoran na njegov talenat.

Film je dobio osam Oskara, uključujući nagrade Akademije za najbolji film i glavnu mušku ulogu, koja je pripala F. Mariju Abrahamu, uz jedanaest nominacija. Sakupio je ukupno 32 nagrade na festivalima širom svijeta.

Ovaj filmski program Crnogorsko narodno pozorište realizuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom a ulaz za projekcije je slobodan.