Predavanje o Mileti Prodanoviću

 

09.decembar2011.
Podgorica, Perjanički dom, 13h.

 

Predavanje o Mileti Prodanoviću

 

 

U petak, 9. decembra sa početkom u 13 časova u Perjaničkom domu na Kruševcu dr Lidija Merenik održaće predavanje o poznatom srpskom likovnom i književnom stvaraocu Mileti Prodanoviću.

Mileta Prodanović je rođen u Beogradu 1959.godine. Studirao je arhitekturu i slikarstvo. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1983.godine i na istom fakultetu magistrirao 1985.godine. Bio je na specijalizaciji u Londonu, na Royal College of Arts 1989-90. Godine 2009. stekao je zvanje doktora umjetnosti na FLU. Od 1990. radi kao asistent, docent i potom vanredni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U periodu 1982-85. bio je član grupe Alter Imago. Od 1983.objavljuje prozu, esejističke tekstove iz oblasti vizuelnih umjetnosti i publicistiku. Publikovao je više od petnaest knjiga proze i eseja.

Učestvovao je na više međunarodnih skupova iz oblasti umjetnosti i studija kulture. Bio je član redakcije časopisa „Beogradski krug“ i „New Moment“ (časopis za vizuelne medije). Jedan je od osnivača „Foruma pisaca“ (1999. godine).
Dobitnik je više nagrada: iz oblasti književnosti (Nagrada grada Beograda, „Vitalova“ nagrada, Književna stipendija „Borislav Pekić“…) likovne kritike (Nagrada „Lazar Trifunović“), likovnih umjetnosti (Nagrada „Oktobarskog salona“, Nagrada fonda SANU „Ivan Tabaković“, Nagrada „Sava Šumanović“…) kao i priznanja „Todor Manojlović“ za moderni senzibilitet u umjetnosti, 2011. godine.

U izdanju Fonda Vujičić kolekcija 2011. godine izašla je monografija profesorke Lidije Merenik BITI NA NEKOM MESTU BITI SVUDA BITI, koja daje pregled Prodanovićevog tridesetogodišnjeg rada u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao i opširan pregled bibliografije. “Od ambijenta “Gradual” do “Godine lava”, naizgled potpuno različitih dela, Prodanović je pokazao da se konceptualna i metodološka osnova ne menja bez obzira na to što se menjaju načini tehničkog, materijalnog, jezičkog saopštavanja, tzv. prosedei. Oni su prolazni, ideja je konstantna. Zato je njegova umetnost više konceptualna i manje “piktoralna” nego što bismo na prvi pogled možda hteli da prihvatimo”, napisala je Merenikova.

Organizator predavanja je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.