Predfestivalski program Kotorskog festivala pozorišta za djecu 2016. – Predstava GLASOVI LAVIRINTA

 

Kotorski festival pozorista za djecu 445

U četvrtak, 30. juna, u Kulturnom centru se u 20.30h igra još jedna predstava u okviru SCENE ZA MLADE, a radi se o predstavi GLASOVI LAVIRINTA u produkciji Poetskog teatra mladih iz Podgorice. Režiju potpisuje Draško Đurović. U predstavi igraju: Đorđije Đukanović, Irina Lakić, Ana Spahić, Nikola Ćorac, Alen Drpljanin, Anđela Matanović, Nataša Gudelj, Luka Boljević, Milena Radević, Barbara Delać, Jelena Đurović, Aleksa Đuričković, Marko Stanojkovski, Jana Radičević.

Poetski teatar glasova, kreacija novog oblika performativne umjetnosti, nastao je po uzoru na novu književnu vrstu roman glasova. Četrnaest članova Foruma scenski izvodi autorsku poeziju, tematski i poetički različitu. Osjećajući iz različitih senzibiliteta duh ovog vremena, predstavljaju kolektivni glas jedne generacije. Lavirint u samom nazivu je metafora potrage ovih mladih ljudi, potrage za sobom, za smislom, za izražavanjem putem umjetnosti. Scenario je sastavljen izborom iz poezije učesnika.

Iste večeri u Kulturnom centru u 22 h predstaviti će se studenti Fakulteta dramskih umjetnosti iz Cetinja sa predstavom NE IGRAJ NA ENGLEZE, po tekstu Vladimira Đurđevića, čiju režiju potpisuje Zoran Rakočević. Uloge igraju Omar Bajramspahić, Vule Marković i Pavle Popović.

Predstava je ujedno i ispit studenata II godine glume u klasi prof. Branislava Mićunovića, doc Branka Ilića i studenta I godine pozorišne režije u klasi prof Radmile Vojvodić i doc Petra Pejakovića.

Ne igraj na Engleze je komedija koja dramsku zbilju drži u nemogućnosti trojice nekada najboljih drugova da se otrgnu od opsjednutosti kladionicom. Njihovi životi su protraćeni, kladionica je od njih napravila ljude iskidane svojim niskim strastima, koji se međusobno varaju i podmeću. Komedija je na granici urbenesnog, pogotovo kad saznaju da su istog dana odigrali isti tiket.

Preporučeni uzrast za sve programe u okviru SCENE ZA MLADE je 12+ godina. Ovo su prve predstave kojima se zahuktava lokomotiva Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koja ove godine vozi 24. vagon – 24. godinu svog postojanja.

Ovogodišnje izdanje festivala trajaće od 1. do 12. jula, a segment je VIII Međunarodnog festivala KotorArt.