Predstava “Don Krsto”

 

JU “Grad teatar”
Budva, 25. 07. 2011. godine

 

Najava za program 25., jubilarnog, “Grada teatra” za utorak 26. jul

 

U  utorak 26. jula sa početkom u 22 časa na sceni između crkava će se održati jedna od najuspješnijih predstava “Grada teatra”, koprodukcija iz 2007. godine, “Don Krsto”, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović.

Predstava se bavi životom glasovitog Budvanina Krsta Ivanovića, rođenog 1628. godine, u Budvi, u plemićkoj porodici. Završio je studije u Italiji i stekao doktorat prava u Padovi. U Budvi je bio na dužnosti kanonika katedralne crkve i gradski učitelj. U to vrijeme piše „Ljetopis Budve“ u tri knjige i prepisuje Budvanski statut. Godine 1653. napustio je Budvu i otišao u Veronu, gdje je biran za člana dvije akademije. Godine 1657. prešao je u Veneciju i postao poznata ličnost u gradu; biran je za člana Delfijske akademije. Objavio je dvije zbirke poezije: „Poesie di Cristoforo Ivanovich“… 1675. i „Minerva al Tavolino“ 1681. godine. Najveću popularnost Krsto Ivanović stekao je pišući libreta za opere. Autor je pet drama – libreta na klasične, alegorijske i mitološke motive, za koje su muziku pisali najpoznatiji kompozitori. Napisao je i istoriju mletačkog teatra. U rukopisu je ostalo obimno djelo „Rat Pravovjerne Lige Protiv Turaka“ u tri knjige. Godine 1681. imenovan je za kanonika bazilike Sv. Marka u Veneciji. Vezu sa zavičajem održavao je kao „poklisar najvjernije opštine Budva“ u Veneciji. Umro je krajem 1688. godine i sahranjen u crkvi Sv. Mojsije u Veneciji.

Dramaturg Božo Koprivica, koji je i dramaturg ove predstave, o “Don Krstu” je napisao: “Melanholija je osnovni ton u drami Don Krsto. Svi komadi Vide Ognjenović su i melanholične drame… (Kanjoš Macedonović, Kako zasmejati gospodara, Je li bilo Kneževe večere, Devojka modre kose, Jegorov put). Melanholija kao dobrovoljno izgnanstvo, kao mladost, kao strast, melanholija kao seobe, kao pozorište, kao bolest, melanholija kao svjetlost nad mediteranskim pejzažom, kao traganje za izgubljenim zvukom, kao ljubav…  U melodrami svi su junaci po definiciji dobri, a glavni junaci predodređeni su da im sve ide pogrešno, i da stradaju od onog što je najbolje u njima. Zato je Don Krsto vrhunska melodrama. Stilizovana melodrama, melanholična melodrama. Ovo je drama o stranstvovanju jednog pjesnika, kanonika i pesnika, ali ovo je i drama o  velikom prijateljstvu (Krsto i Bruno), o prijateljstvu po daru i usamljenosti i najprije drama o ljubavi. O ljubavi dva brata, brata „bliznika“ prema jednoj ženi, prema Luciji. Kakav je to ljubavni roman, Lucija i Don Krsto… Don Krsto je drama o ljubavi, jer „ljubav i zvijezde pokreće“.”

Reditelj je Vida Ognjenović, scenografiju je uradio Juraj Fabry, kostimografiju Ljiljana Dragović, kompozitor je Zoran Erić, a dramaturg je Božo Koprivica.

U predstavi igraju VOJIN ĆETKOVIĆ, IGOR ĐORĐEVIĆ, IVAN ĐORĐEVIĆ, MIŠA JANKETIĆ, ĐURĐIJA CVETIĆ, SLOBODA MIĆALOVIĆ, SLOBODAN STEFANOVIĆ,  SUZANA LUKIĆ, FERID KASAJICA, ARPAD PEČVARI, NATAŠA RADOVANOVIĆ-PROČKOVIĆ, OLIVERA KRLJEVIĆ, BORIS POSTOVNIK, NIONELA TARIĆ,  MARKO AJVAZ…

Predstava rađena u koprodukciji sa Jugoslovneskim drmaskim pozorištem na repertoaru 25. jubilarnog “Grada teatra” je i 27. jula.