Predstava “Enciklopedija izgubljenog vremena“

 

05. april 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

Predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom
“Enciklopedija izgubljenog vremena“

 

U četvrtak, 5. aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 časova, biće izvedena predstava Kraljevskog pozorišta Zetski dom “Enciklopedija izgubljenog vremena“ Slobodana Šnajdera u režiji Lidije Dedović.

Asistent režije i lektor je Jelena Milošević, scenograf Samo Jurečić, kostimograf Mateja Benedetti, kompozitor Aleksandar Radunović Popaj, izrada maske Adin Rastoder.

U predstavi igraju: Branimir Popović, Srđan Grahovac, Jelena Nenezić Rakočević, Bojana Knežević, Dejan Ivanić, Gorana Marković, Zoran Vujović, Ana Vujošević , Smiljana Martinović, Emir Ćatović, Karmen Bardak, Aleksandar Radulović.

Komad je priča o radniku na samrti Gregoru Samsi, radniku Željezare, koji je dobio otkaz. U njegov život dolazi smrt, i on vjeruje da je može zavesti i ubijediti da mu pruži mogućnost da nadoknadi izgubljeno vrijeme. Očarana njime, smrt mu daje drugu šansu za ponovni život koji je u stvari njegova iluzija i završna fatalna halucinacija pred smrt kroz koju su opisane sve neostvarene i nerealizovane težnje čovjeka koji je zgražen od sistema i društva.

Nagrađeni tekst “Enciklopedija izgubljenog vremena” Slobodana Šnajdera, inspirisan je djelom i životom Danila Kiša. “Za ovaj mirakul su posebno zaslužne genijalne Kafkine proze, kao što su: Lovac Gracchus i Preobražaj, kao i Harms i Vedenski, čija je fantastična mašta mogla završiti u Gulagu ili na psihijatriji; ili je prosto zasuta ideološkim pepelom pompejaskih razmjera. 17. septembra 1992., u Velikoj Gorici, na smrt je izboden sindikalni vođa Milan Krivokuća. Ovdje se, između ostalog, na „mirakulozan“ način prikriva njegovo ubistvo.” – zapisao je Slobodan Šnajder.