Predstavljanje romana „Majčina ruka“

 

31. maj 2012.
Budva, Moderna galerija, 20,30h.

 

 Predstavljanje romana Igora Marojevića
„Majčina ruka“

 

Roman „Majčina ruka“ Igora Marojevića, izdanje Lagune, biće predstavljen u budvanskoj Modernoj galeriji u četvrtak 31. maja sa početkom u 20 sati i 30 minuta. Veče će biti propraćeno muzikom iz četrdesetih i muzikom benda Kraftverk, što bi trebalo da oslika opšti duh knjige „Majčina ruka“. Sa autorom romana, Igorom Marojevićem razgovaraće Stanka Rađenović, organizator književnog programa.

Od izlaska u oktobru prošle godine, roman je doživio više od 15 promocija, rasprodat je i tiraž drugog izdanja, a i dalje budi interesovanje čitalaca i ne prestaje da uzburkava javnost svojom tematikom. Na jednoj od skorašnjih promocija sam autor se upravo obazreo na dijelom pogrešnu recepciju „Majčine ruke“ unutar koje je prevelika pažnja posvećena političkim slojevima romana zbog tabuiziranog motiva progona Njemaca.

Po ocjeni književne kritike, nesumnjivo najzreliji Marojevićev roman do sada, „Majčina ruka“ prvi put u srpskoj književnosti otvoreno i ubjedljivo rasvjetljava osjetljivu i bolnu temu odnosa novih vlasti i domaćeg stanovništva prema folksdojčerima poslije Drugog svjetskog rata.
Glavni junak je gimnazijalac čiji je jedini san da se oslobodi nevinosti. U potrazi za ženama i djevojkama, upoznaje dvije Njemice, svoju vršnjakinju Hertu i njenu znatno stariju sestru Sonju. Naizgled još jedan Marojevićev roman o ljubavnom trouglu neosjetno prelazi u uznemirujuću priču o porodici Šleser i drugim „Švabama“, većinom civilima, koje je između 1944. i 1948. godine zadesio izgon iz socijalističke Jugoslavije ili smrt i poniženja u vovjođanskim logorima. Tako u ovom romanu doslovno oslobađanje od nevinosti nosi i dodatno značenje koje se odnosi na istoriju, na istinu koju je sve do tada, krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, dječakova familija na čelu sa majkom krila od glavnog junaka.
Kome je pripadala kuća u koju se poslije rata, među mnogim drugim kolonistima, uselila njegova porodica? Kakvo je sazrijevanje mladih ljudi pod neočekivanom sjenkom istorije? Koliko je moguća ljubav opterećena poviješću? Ovo su samo neka od pitanja koja „Majčina ruka“ pokreće na uzbudljiv, duhovit i intrigantan način.

Press služba
JU “Muzeji, galerija  i biblioteka” Budva